1 av 2
Kevin Engman från Söderhamn staplar segrar på segrar. Foto: Privat
2 av 2
Ett JTCC-race i 200 knutar påminner inte så litet om att åka berg- och dalbana, tycker Kevin Engman. Foto: Privat
JTCC i Östersund

Gävleborg stampar plattan i mattan

Kevin Engman bjuder på åktur
1:35 min

I dag startar helgens stora motorfest på Östersunds flygfält där det hålls racingtävling i klassen Scandinavian Touring Car Championship, STCC. Samtidigt körs också JTCC för dom yngre förarna mellan 16 och 26 år där 16-årige Simon Englund från Bollnäs och 21-årige Kevin Engman från Söderhamn har goda chanser.

Att åka riktig racingbil är en enastående upplevelse. Det kunde vår reporter Billy Abraha erfara när han inför tävlingarna bjöds på en åktur med Kevin Engman. Denne instämmer, men påpekar också att en lång racingkarriär redan gjort farten till något av vardagsmat:

- Jag började köra gocart som sexåring och har hunnit vänja mig. Men visst tycker man om när det går fort, säger Kevin Engman.

Har farten i blodet

Trots att Kevin Engman bara är 21 år så är han nästan en veteran på motorbanorna runt om i landet. Han har tillhört toppen både i carting och nu i bilracing i JTCC-klassen där han ligger tvåa i sammandraget efter Marcus Fluch från Stockholm och med Simon Englund från Bollnäs på tionde plats.

Många trogna supportrar

Genom åren har han radat upp andra och tredjeplatser i totalserier, men nu hoppas han på vinst. Helgens tävling i Östersund är nummer fem i raden av totalt sju och Kevin Engman hoppas på stöd hemifrån Söderhamn.

- Det är många som kommer och kollar. Det är kul, säger han.

Kul är det säkert också för 16-årige Simon, som trots att han alltså har en bit kvar till körkortet ändå kör racerbil i 200 knutar.

Som att åka berg- och dalbana

Inför motortävlingarna - som startar idag med kval inför lördagens två tävlingsrace - fick också representanter för media chansen att åka med Kevin Engman och Simon Englund.

Upplevelsen är hissnande och inte olik den känsla man får i en berg- och dalbana, säger han.

- Det är en bra liknelse. Den känslan uppstår ofta när man bromsar, eftersom bromsarna är så effektiva och bra, konstaterar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".