Kent Hägg vi Skogsstyrelsen i Ljusdal. Foto: Hasse Persson/ Sveriges Radio

Skogsägare riskerar åtal

Kent Hägg åberopar lagen
1:28 min

Flera skogsägare riskerar åtal för att de inte i tid städat bort vindfällda granar ur sina skogar efter stormen Dagmar. Lagen kräver att det ska vara gjort redan 1 juli men trots att Skogsstyrelsen lämnade dispens på ytterligare två veckor så har inte alla uppfyllt kraven.

Skogsstyrelsen har använt helikopter för att dokumentera vilka vindfällda granar som ligger kvar ännu efter den 15 juli. De träd som iakttas fotograferas som bevis och sedan riskerar markägarna att åtalas. Det berättar Kent Hägg vid Skogsstyrelsen i Ljusdal:

- Vi har också schematiskt undersökt ur stor del av träden som är angripna av granbarkborre. Därmed har vi ett bra underlag för att gå vidare till åtal, säger han.

Granbarkborren ska stoppas

Syftet med lagen är att till varje pris undvika att den fruktade åttatandade granbarkborren får fäste i de vindfällda virket. Det är avgörande för att stoppa vidare spridning till växande skog och tillräckligt viktigt för att det ska vara motiverat att hota med åtal av slarvande skogsägare.

Samtidigt kan det finnas förmildrande omständigheter, erkänner Kent Hägg:

- Det har fallit en onormalt stor mängd virke i stormvindarna och många markägare kan ha haft små möjligheter att påverka de ombud som anlitats för att röja upp. Det måste vi också väga in i bilden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".