1 av 2
Mats Hagelin sprutar gift på ett getingbo under takplattorna. Foto: Emil Lundberg / Sveriges Radio.
2 av 2
Skadedjursteknikern Mats Hagelin. Foto: Emil Lundberg / Sveriges Radio.
Gävle

Sen getingplåga i år

"20-25 bekämpningar per dag"
1:33 min

Efter en relativt lugn getingsommar under juni och juli så attackerar de nu med full kraft i augusti. En kall och regnig inledning av sommaren har gjort att populationen varit låg, men i och med att temperaturen ökat under sensommaren har getingarna blivit allt fler.

– Jag utför 20-25 bekämpningar av getingar varje dag just nu, och då hinner vi knappt ta någon lunch, säger Mats Hagelin som arbetar som skadedjurstekniker i Gävle.

Mats berättar att det inte här är någon extrem getingsommar, men att de i år är ovanligt sena på grund av de stora mängder regn som kom i juni och juli.

Försiktig med mat och dryck
Det är nu som populationen är på sin topp, och om det varmare vädret fortsätter kan getingarna komma att ställa till problem även en bra bit in på hösten.
Han säger också att det i princip är omöjligt att förhindra att getingarna bygger bon i eller kring din bostad, men att man däremot alltid ska vara försiktig när man lämnar mat eller dryck obevakat.

– Blir man stucken i halsen kan det vara livsfarligt. Då gäller det att komma till sjukhuset väldigt snabbt.

"Dela en potatis"
Om man har ett getingbo nära bostaden kan man prova att ta hand om det själv, men vet man inte om man är känslig mot stick så rekommenderar Mats Hagelin att man vänder sig till ett skadedjursbolag.
Skulle man ändå bli stucken har Mats ett husmorsknep att ta till.

– Jag har fått ett tips från en gammal dam att man ska dela på en potatis och trycka mot sticket. Det har jag provat själv, och det har fungerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".