Kerstin Ankargård leder journalprojektet inom Landstinget Gävleborg. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
Kerstin Ankargård leder journalprojektet inom Landstinget Gävleborg. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
gävleborg

Patientjournaler öppnas för alla vårdgivare

"Patientsäkerheten ökar"
1:43 min

Nu ska patienterna få makt över vårdsekretessen, samtidigt som patientjournaler öppnas för alla vårdgivare. Från och med september ska alla journaler samlas i en central landsomfattande databas kallad Nationell Patientöversikt, NPÖ.

Där blir journalerna lättillgängliga och det minskar risken för felbehandling, enligt Kerstin Ankargård som leder det här jätteprojektet inom Landstinget Gävleborg.

– Patientsäkerheten ökar genom att olika vårdgivare får tillgång till patientens olika behandlingar, om patienten ger tillstånd till det, säger Kerstin Ankargård.

Och det sita är viktigt. Visserligen ska allt vårt sjukdomslidande nu samlas på ett enda centralt ställe och blir lätt att hitta för alla de vårdgivare som ska ta hand oss.

Men samtidigt ska vi själva garanteras ökad kontroll över de här ofta känsliga uppgifterna, försäkrar Kerstin Ankargård.¨

– Nu finns det möjlighet att spärra sina journaler om det är någonting man inte vill att andra ska ta del av, säger hon.

Till en början ska nu grundläggande journaluppgifter för de senaste tre åren föras in i det centrala registret.

Det ska göra vården säkrare, snabbare och bättre. Men samtidigt är det alltså från och med nu du själv och inte doktorn som sekretessbelägger din journal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".