1 av 3
Piloten Stefan Mörk och Flygfotograf Håkan Nordling vid första testet av den nya superkameran. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
2 av 3
Det syns att flygfotochefen Mikael Johansson gillar "sin" nya flygfotokamera. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
3 av 3
Kameran sätts på plats i planet. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Lantmäteriet skärper blicken

En kanonkamera tycker Mikael Johansson
1:49 min

En nyinköpt kamera för åtta miljoner kronor ska nu sätta fart på Lantmäteriets omfattande flygfotoverksamhet. Med den nya, skarpare, kameran kan Lantmäteriets flygfotografer flyga högre och samtidigt täcka en större yta med varje bild.

Varje år kartläggs en tredjedel av Sveriges yta med hjälp av 25.000 fotografier från nästa 5000 meters höjd.

Den nya flygfotokameran har bättre upplösning än den gamla, vilket betyder att den kan effektivisera denna omfattande verksamhet. Det gillar Mikael R. Johansson, chef för Lantmäteriets bildsektion.

– Jag är jättenöjd med köpet av den nya kameran. Den kan göra samma sak som den gamla, men från högre flyghöjd och med bättre kvalitet. Det innebär att vi kan jobba billigare, säger han.

Extremt hög upplösning
Omvänt kan flygfotograferna välja att flyga lägre än normala 5000 meter och då i stället få mer detaljrika, högupplösta flygfoto. Det berättar Håkan Nordling, en av de flygfotografer som nu tar kameran i dagligt bruk.

– Om vi flyger på 600 meters höjd blir upplösningen fyra centimeter. Då kan man i princip använda kameran till att leta sin borttappade plånbok, säger han

Välkommen födelsedagspresent
Det är Håkan Nordlings jobb att varje dag sticka till väders från Gävle flygplats där två snabba flygplan, piloter och flygfotograferna själva håller den Svenska flygfotograferingen, som i år firar 75 år, i gång.

Han tycker att den nya kameran är en välkommen födelsedagspresent. Just nu ägnar han sig åt att bekanta sig med kamerans alla finesser och åt att kalibrera den för kommande rutinmässiga jobb.

– Det är en hel del nytt att lära sig, säger han.

Lyckat första försök
Den första fotoserien på 2000 meters höjd blir perfekt och Håkan Nordling kan konstatera att den nya kameran svarar mot hans högt ställda förväntningar. Sedan börjar det inte helt oväntat att trassla en del.

– Kameran har förlorat kontakten med flygplanets navigationssystem och då blir det inga bilder. Jag har säkert tryckt på någon knapp som jag borde ha låtit bli, säger han bekymrat.

Den första bildserien fungerade emellertid klanderfritt och därmed måste också Lantmäteriets nya superkamera få väl godkänt, tycker Håkan Nordling.

– Det gick fint. Jag är helnöjd, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".