Mässgeneralen Henrik Bruveris (th) och Per-Arne Weglin, Mittia tror på storpublik till mässan Gårdsbruk. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
Ljusdal

Premiär för ny mässa

"Det finns ett jättestort behov"
1:30 min

I dag öppnar en helt ny mässa i Ljusdal. Varannat år har det varit skogstranportmässan vid Älvvallen i Ljusdal. Den här gången arrangerar Mittia en mässa som är helt ny för södra Norrland.

– Det är egentligen en kombination av de mer traditionella lantbruksmässorna och skogsbruksmässorna som ofta genomförs i södra Sverige, men eftersom det verksamhetsområdet ser lite annorlunda ut här i mellansverige så har vi valt att slå ihop det till en gårdsbruksmässa, säger Henric Bruveris som är mässansvarig för arrangemanget som delvis flyttar in i Folkparken.

Området fylls
Folkparken i Ljusdal och området utanför kommer att fyllas med utställare. Det handlar om motor, energi, jordbruksutrustningar, hästar och hästsport, smått och gott för stora och små djur.

Henric Bruveris är mässansvarig:

– Det finns ett stort behov av en lantbruksmässa i mellansverige och att vi har fått ihop över 100 utställare redan det första året visar på att det också finns ett stort intresse även från företagens sida, säger han.

Per-Arne Höglin, du har varit med i mässammanhang i många år...Hur många besökare kan det bli en sådan här gång?

– Här är vi ute på hal is när vi ska gissa, men den här mässan har en sådan bredd om vi jämför med vår traditionella skogstransportmässa som vi har som är väldigt nischad. Här är det en väldigt massa aktörer och besökare, säger han.

Fler arrangörer
LRF är medarrangör och kommer med många medlemmar, och mässan kan ha stor lokal betydelse, säger Henric Bruveris:

– Det har den absolut för det pratas lite felaktigt om svenskt lantbruk att det är på väg utför och att det blir färre bönder som specialiserar sig på att vara mjölkgårdar till exempel. Men lite typiskt för mellansverige är att de mindre gårdarna håller fast vid att ha flera mindre verksamheter som man kombinerar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".