1 av 2
Rolf Sundqvist framför den tillfälliga polisstationen. Foto: Victor Eriksson / Sveriges Radio
2 av 2
Stefan Östergren. Foto: Victor Eriksson / Sveriges Radio
Gävle

Polisstation på Furuviksparken

"Det handlar mycket om marijuana och hasch"
1:43 min

I morgon startar Furuvik Reggaefestival för första gången. Och Rolf Sundqvist på gävleborgspolisen berättar att man satsar extra resurser på narkotikaspaning just när det är en Reggaefestival som kommer till stan.

– Den bedöming vi gör är att det blir en lugn och trevlig festival. Tyvärr är det den här musikgenren en musik som drar till sig människor och en del artister också som har en ganska liberal syn på droganvändning, säger Rolf Sundqvist.

Tar över kontorshus
Även om Polisen inte vill avslöja hur stort manskap som kommer att arbeta under festivalen så är det tydligt det ligger mycket planering bakom narkotikabevakningen. Man tar nämligen över Furuviksparkens kontorshus och gör den till en tillfällig polisstation dit man ska man ta besökare som misstänks vara drogpåverkade.

I den tillfälliga polisstationen får de misstänkta lämna urinprov och personuppgifter och det kommer även att finnas åklagare på plats så att utländska medborgare inte ska slippa undan böter utan tvingas betala dem direkt i en kortautomat.

Vad vill ni säga till dem som tycker det är fördomsfullt att dra kopplingar mellan en viss musikgenre och narkotika?

– Ja, vi gör ju ingen sådan koppling generellt, utan det gör vi av erfarenhet. Och det är ju absolut inte alla utan en del, säger polisen Rolf Sundqvist.

Förstår polisen
Stefan Östergren från Gävle är en flitig festivalbesökare och planerar att besöka Reggaefestivalen för första gången. Han säger att det känns lite överdrivet med polisens nya narkotikabevakning men förstår ändå att den görs.

– Själv tycker jag att det är lite löjligt men jag tror inte att polisen ser det på det sättet. De har historiken från reggaefestivalen då den arrangerades i Uppsala i minnet helt enkelt, säger han.

Och förutom patrullerande poliser så kommer det även att finnas civilspanare på både festivalområde och camping som ska söka efter folk som ser ut att vara drogpåverkade.

Vad är det för narkotika vi pratar om i det här fallet?

– Det handlar mycket om marijuana och hasch. Vi kommer att spana på många ställen och om man är påverkad så syns det väldigt väl, säger polisen Rolf Sundqvist.

Victor Eriksson
victor.eriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".