Gefle IF:s klubbdirektör Eva von Scheele-Frid, kommunalrådet Per Johansson och Stisse Åberg, Gävle Nyhetsbyrå. Foto: Tomas Forsman / Sveriges Radio

Radiodebatt om fotbollsbesked

Eva von Scheele-Frid: "Vi är besvikna"
0:37 min

Gårdagens besked att det inte blir någon ny fotbollsarena för Gefle IF på Sätraåsen intill Läkerol Arena debatterades i dagens Sommareftermiddag. Klubben har inte lyckats få fram de 60 miljoner kronor som krävdes för att Gävle kommun skulle gå i borgen för den resterande kostnaden, ungefär 120 miljoner kronor. Istället ska nu Strömvallen rustas upp.

– Det är klart att vi är besvikna för under det senaste året har vi ju jobbat med målet att fotbollsarenan ska ligga på Sätraåsen jämte Läkerol Arena. Och syftet är ju att vi se de bästa kommersiella och sportsliga förutsättningarna uppe på Sätra - och desutom väldigt kostnadseffektivt. I dag är det ju oerhört viktigt att det inte bara är en fotbollsplan utan att det är en fullständig arena, och då krävs det att det är bekvämt både för besökare och samarbetspartners så det finns möjlighet att kommersiellt utvecklas, säger Eva von Scheele-Frid, klubbdirektör i Gefle IF.

Kommunen håller dörrarna öppna
Gefle IF lyckades alltså inte att ta fram de pengar som krävs för att förverkliga en ny fotbollsarena. Men trots att inte kommunen är beredd att säga ja nu så stänger man inte alla dörrar enligt Per Johansson socialdemokratiskt kommunalråd i Gävle:

– Vår ambition är att det ska kunna bli något uppe på Sätra och vi ser också de fördelar som Eva beskriver, men däremot finns det inte några ekonomiska förutsättningar just nu, säger han.

Vad är det då som saknas, som ni ser det från kommunens sida?

– Det är ju den finansiella risken där vi har talat om ett ställningstagande där vi skulle ha två tredjedelar och en tredjedel delat mellan föreningen och kommunen - ett upplägg som är samma som Brynäs har runtikring på Läkerol Arena, säger Per Johansson.

Eva, tycker du att ni har misslyckats att uppnå den överenskommelse som ni hade med kommunen?

– Nej, det tycker jag ju inte utan vi har har ju jobbat fram ett förslag med ett kostnadsreducering som innebär att arenans totala kostnad blir 120 miljoner. Och det är ju tack vare det nätverk och de partners som vi har runt oss som vi har lyckats få fram den kalkylen, och den är ju beräknad - det är inte vi som har kalkylerat den utan det är en entreprenör som har räknat på arbetet - så att vi anser ju att vi har fått fram de ekonomiska förutsättningarna, säger Eva von Scheele-Frid.

(Lyssna på hela debatten där också Stisse Åberg, sportchef och krönikör på Gefle Dagblad och Arbetarbladet debatterar saken)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".