Lillemor Forslund. Foto: Magnus Hansson / SR
Gävleborg

Sämre rehabilitering drabbar neurosjuka

"Man blir sämre och sämre"
1:44 min

Rehabiliteringen för personer med neurologiska sjukdomar i Gävleborg blir bara sämre. Det anser NHR, Neurologiskt Handikappades Riksförbund i Gävleborg. Möjligheten att få långtidsrehabilitering på specialiserade anläggningar utanför länet har i princip tagits bort.

Lillemor Forslund fick diagnosen MS för tolv år sedan men har förmodligen varit sjuk ända sedan 1968. Tidigare har hon fått åka till Humlegården vartannat år för intensivrehabilitering under tre veckor med uppföljningar på hemmaplan. Men nu är det flera år sedan och hon märker en försämring främst när det gäller balansen.

Otillräcklig rehabilitering
Landstinget menar att det finns rehabilitering på hemmaplan men Lillemor, som får rehabilitering en timme i veckan, tycker inte att det räcker. Om det ska ha nån effekt borde det vara tre gånger i veckan tycker Lillemor Forslund.

NHR Gävleborg har ungefär 500 medlemmar och många av dem som drabbats av sämre rehabilitering mår dåligt i dag, säger Lillemor Forslund. NHR Gävleborg genomför just nu ett försöksprojekt med riksförbundet för att påverka beslutsfattare och tjänstemän. Den 28 september är det NHR-dag i Bollnäs dit landstingspolitiker bjudits in.

Försöksprojekt
Under 2012-2013 genomför NHR Gävleborgs länsförbund i samarbete med NHR:s Riksförbund ett försöksprojekt med inriktning på att stärka det intressepolitiska arbetet inom hälso- och sjukvårdsfrågor.

I det aktiva påverkansarbetet vill förbundet under försöksåret påverka beslutsfattare och tjänstemän med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor genom att genomföra uppvaktningar, aktioner och konferenser.

Under projektet kommer ett nätverk skapas för de personer som är valda att ingå i de olika kommunernas handikappråd eller motsvarande. Dessa personer skall ges möjlighet att träffas för utbildning och erfarenhetsutbyte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".