Laila Lindberg, lekpedagog. Foto: Agneta Sundberg/SR Gävleborg
Söderhamn

Indragna busskort problem för barn

"Det är orimligt"
1:46 min

För två veckor sen drog Migrationsverket in busskorten för de asylsökande i Söderhamn. Den här åtgärden går ut över traumatiserade barn menar lekpedagog Laila Lindberg, som nu börjar märka att barn som bor på förläggningen i Ljusne inte dyker upp till lekmottagningen i centrala Söderhamn.

– De behöver ju komma hit med sina barn, tre fem-åringar kan inte åka ensamma med bussen mellan Ljusne och Söderhamn, de måste ha någon följer med, en trygg vuxen som dem känner, säger Laila Lindberg.

Hur många barn är det som inte dykt upp efter att busskorten drogs in?

– Det är två, men jag vet inte, jag har en lång rad nu på eftermiddagen och vet inte i vilken mån de kommer, jag fick en förvarning från en pappa igår som sade att hans barn inte kunde komma.

Busskorten drogs in
Den första augusti i år drogs busskorten in för de asylsökande i Söderhamn in. Gustav Willhelmsson, teamledare vid migrationsverket i Söderhamn, förklarade det med att tillämpningen i Söderhamn varit generös, men att det nu skulle bli standardiserat.

Han har ingen annan kommentar idag.

– Varje individ, varje asylsökande, kan ansöka om bidrag för att få ett busskort, men vi har inte tagit ställning till några sådana beslut ännu, säger Gustav Willhelmsson.

Många från Ljusne
Laila Lindberg tar emot flyktingbarn en dag i veckan helt ideellt i centrala Söderhamn. De barnfamiljer hon kommer i kontakt med bor i Ljusne, och är beroende av att kunna åka buss för att ta sig någonstans.

Barnen, som är mellan tre och tio år har varit med om hemska händelser, och är i stort behov av att bearbeta dessa genom att leka, menar Laila Lindberg:

– En pojke som blivit bränd, torterad, en flicka som sett min mamma våldtas och torteras, saker som små barn inte förstår utan måste få ett sätt att göra det begripligt och hanterbart, och det är leken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".