Stockholm

Privatpersoner hjälper bärplockare

"Jag har avsatt hela min semester"
0:41 min

Utländska bärplockare har i flera omgångar lämnat skogarna i Gävleborg och norra Uppland för att bege sig till Stockholm till Bulgariens ambassad för att få hjälp att komma hem. Men ambassaden vädjar nu till den svenska allmänheten om hjälp med pengar till flygbiljetter för ett 50-tal bärplockare.

En av dem som har startat en insamling för bärplockarna är Denise Lopez som bor i närheten av Bulgariska ambassaden i Stockholm.

– Istället för att klaga, snälla bidra med en hundring eller vad ni nu kan avvara och hjälp till att få hem dem, säger Denise Lopez som drog igång insamling tillsammans med sin sambo för par veckor sedan.

Insamlingen har hittills fått ihop 30.000 kronor och redan hjälp hem ett 30-tal bärplockare. Den bulgariska ambassadören har tackat för hjälpen och vädjar nu om fortsatt hjälp eftersom de bulgariska myndigheterna inte längre kan hjälpa bärplockarna.

– Jag har avsatt hela min semester, jag avbokade allting, för att hjälpa de här människorna. Jag ser inget egenintresse i detta, utan det är människor i nöd, säger Denise Lopez.

Baris Kayhan och Elias Venerlöv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".