1 av 2
Högskolan i Gävle. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
2 av 2
Marie Zetterlund och Carolina Enmark studerar för att bli förskolelärare. Foto: Emil Tomassen/SR Gävleborg
gävle

Grundskolan missgynnar pojkar

"Högre löner skulle locka män"
1:51 min

Som P4 Gävleborg tidigare rapporterat är ungefär 70 procent av de sökande till Högskolan i Gävle kvinnor. Men vad den sneda könsfördelningen av studenter grundar sig i är inte lätt att svara på.

Marie Zetterlund läser till förskolelärare vid Högskolan i Gävle, och hon spekulerar kring hur man kan locka fler män till sitt yrkesområde.

– Jag tror att yrket skulle locka fler män om lönerna var högre, säger Marie Zetterlund.

Är det ett problem att det är fler kvinnor än män som jobbar med det här?

– Absolut, det skulle vara 50/50 tycker jag, det behövs fler män i förskolan.

Marie Zetterlund har en termin kvar på förskolelärarprogrammet vid Högskolan i Gävle, sedan är det ut i arbetslivet som gäller. Ett arbetsliv som i hennes fall, precis som högskolan, är kvinnodominerat.

Har sammanställt forskning
Crister Skoglund är docent i idéhistoria vid Södertörns högskola. Han har sammanställt forskning från hela Sverige för att ta reda på varför kvinnor i högre grad än män väljer att studera efter gymnasiet.

Svaret är att det inte finns något enkelt svar.

Men grundproblemet är enligt Crister Skoglund att killar helt enkelt missgynnas i dagens grundskola.

Killar får lägre betyg än flickor, den nya pedagogiken som innebär mycket eget ansvar missgynnar killar, och det finns få manliga förebilder i grundskolan som kan visa killar att vidare studier kan vara värt att satsa på.

– Det odlas en väldig anti-pluggkultur, det är lite blöjigt att plugga, bland killar är det inget man skryter om att man pluggat många timmar till ett prov, medan det är tvärtom bland tjejerna, menar Crister Skoglund.

Är ett problem
Så kanske har Marie Zetterlund en poäng när hon säger att det behövs fler män inom förskolan.

Att betydligt fler kvinnor än män väljer att studera efter gymnasiet, är enligt Crister Skoglund ett problem:

– Dels är det en rättvisefråga, även pojkars föräldrar betalar skatt till det högre systemet, man kan inte ha ett system som konsekvent missgynnar det ena könet i samhället, säger han, och fortsätter:

– Det är också en ekonomisk fråga, för vi vet inte hur många framstående personer vi inte ger en chans att läsa vidare av olika skäl.

Emil Tomassen
emil.tomassen@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".