1 av 2
Ett specialutvecklat "topsnings-kit" ger polisen möjlighet att snabbt och enkelt ta DNA-prov på brottsmisstänkta, I år kommer Gävleborgspolisen att överträffa DNA-provtagningens mål säger Magnus Olsson, chef för Gävleborgspolisens tekniska rotel. Foto: Tomas Groop/SR Gävleborg
2 av 2
Poliskommisarie Magnus Olsson. Foto: Tomas Groop/SR Gävleborg
Gävleborg

Polisens topsande på framfart

"Vi slår målet med råge"
2:01 min

Polisen har fått fart på topsandet - alltså den viktiga rutinen att ta salivprov på misstänkta brottslingar i syfte att säkra deras DNA-profil.

Ännu 2010 lyckades inte Gävleborgspolisen nå upp till kravet 1260 prov per år, men i år kommer målet att överträffas. Topsandet har hitills ökat med 27 procent och enligt prognosen kommer nästan 1500 DNA-prov tas före årets slut.

Metoden vinner terräng
Att ta DNA-prov på misstänkta brottslingar och sedan jämföra dem med DNA som hittas på brottsplatser är en kriminalteknisk metod som just nu snabbt vinner terräng. Det berättar poliskommisarie Magnus Olsson, chef för Gävleborgspolisens tekniska rotel som redan i dag kan lova att antalet tagna prov i år till och med kommer att överträffa det uppsatta målet.

- Vi kommer att slå det målet med råge. Rutinen har satt sig och nu tar vi regelmässigt salivprov för DNA-analys på alla som skäligen kan misstänkas för något brott, både i fält och i förhörssituationen, berättar han.

Grova brott klaras upp
Enligt rikspolisstyrelsen ökar just nu topsandet på liknande i hela landet och det är viktigt. För om salivprovet blir riktigt, kan sedan den misstänktes unika DNA-profil jämföras med polisens stadigt växande så kallade spårregister över DNA prov som tidigare tagits på olika brottsplatser runt om i landet.

I dag finns det 20.000 sådana DNA-spår att jämföra med. Därför blir det allt vanligare att exempelvis en simpel biltjuv som fångas in och topsas, plötsligt också kan knytas till något äldre och allvarliga brott i spårregistret, berättar Magnus Olsson.

- Det är väldigt vanligt att DNA-provet från någon som misstänks för ett enkelt stöldbrott visar sig överenstämma med DNA som hittats på platsen för ett allvarligare brott någon helt annanstans i landet. Vi kan i spårregistret exempelvis få träff på en grov våldtäkt som begåtts flera år tidigare än den just nu aktuella stölden, förklarar han.

Mordbrännare ringades in
På så sätt klaras fler brott upp nationellt sett. Men även på hemmaplan gör topsandet nytta - mordbrännaren på Norrsätra i Sandviken vars DNA hittades på tändstickor vid brottsplatsen är bara ett exempel.

- Det är ett typexempel på hur det kan fungera. Vi hade turen att finna DNA på tändstickorna. När vi sedan kontrollerade en förhörd persons salivprov med spårregistret fick vi träff, summerar Magnus Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".