Alvin Östlund och Lisa Segerqvist gillar att få en ny fritidsgård. Foto: Magnus Hansson / Sveriges Radio
Kilafors

Tummen upp för ny fritidsgård

Fritidsgård invigs i Kilafors
1:38 min

I dag, torsdag, invigs en efterlängtad fritidsgård i Kilafors i Bollnäs kommun. Under flera år har ungdomarna saknat någonsstans att vara på kvällarna. Men nu blir det ändring på det. Uppehållsrummet på Kilafors skola blir nu fritidsgård två kvällar i veckan.

– Det är kul tycker jag. Då har man någonting att göra istället för att sitta hemma framför datorn, säger eleven Oskar Leiner Olsson.

Hans skolkamrat Lovisa Högman, som står och spelar ett fotbollsspel tillsammans med sin kompis Björn i det nyrustade uppehållsrummet på Kilafors skola håller med.

– Det är väldigt bra eftersom det inte finns någon nu, påpekar hon.

Tillfällig lösning
Det är i uppehållsrummet på skolan som även fritidsgården kommer vara. Två kvällar i veckan ska den vara öppen med kommunanställda fritidsledare. Den här lösningen har kommit till efter att det varit oroligt bland ungdomarna i Kilafors under vintern och våren.

– Det här är en tillfällig lösning. Vi jobbar vidare med att hitta en permanent lokal, säger Anders Rosengren tillförordnad kulturchef i Bollnäs kommun.

Lugnare nu
Efter att det varit stökigt ett tag i Kilafors har det nu lugnat ner sig och i och med att ungdomarna nu får en fritidsgård tror eleven Alvin Östlund att det kommer hålla i sig.

– Ja, det är finare grejer och då kanske man blir försiktigare, tror Alvin Östlund.

Vid fotbollsspelet fortsätter matchen mellan Lovisa Högman och hennes kompis Björn. Och Lovisa är en av dem som kommer besöka fritidsgården på kvällarna.

– Ja, det tror jag. Då har man någonting att göra på fritiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".