Foto: Scanpix
bollnäs

Polisen förstärker inför helgens manifestationer

"Viss risk för konfrontationer"
1:39 min

Nu förstärker polisen bemanningen inför helgens demonstrationer i Bollnäs då både Svenska Motståndsrörelsen och en antirasistisk manifestation kommer att hålla till på Brotorget.

Josef Wiklund är Gävleborgspolisens chef för den brottsförebyggande enheten i norra Hälsingland och han hoppas att dagen ska fortlöpa utan sammandrabbningar mellan demonstranter.

– Det finns en viss risk för konfrontationer så det kommer att finnas ett antal poliser som jobbar med den här insatsen för att de ska kunna hålla sina möten obehindrat och utan konfrontationer, det känns viktigt, säger Josef Wiklund.

Oklart deltagarantal
Exakt hur många som kommer till Brotorget på lördag är svårt att uppskatta.

På Facebook har över 800 personer tackat ja till inbjudan till den antirasistiska manifestationen men att veta hur många som kommer till Svenska Motståndsrörelsens manifestation är svårare.

– Det är ingen stor organisation, vi uppskattar att de har ett hundratal aktivister, säger Daniel Vergara på Expo som kartlägger, granskar och informerar om högerextrema och rasistiska tendenser i samhället

– Svenska Motståndsrörelsen är en nazistisk utomparlamentarisk organisation som är ganska känd för att vara våldsam, säger han.

"Brukar gå lugnt tillväga"
Men trots att Expo anser att Svenska Motståndsrörelsen är en våldsam rörelse menar Ahn-Za Hagström som jobbar på Säkerhetspolisen att demonstrationer som den i Bollnäs på lördag ofta brukar gå städat till.

– Vår erfarenhet är att merparten av vit makt-miljöns manifestationer brukar gå lugnt tillväga, men som regel brukar också vit makt-miljöns offentliga aktiviteter generera en rad protester, bland annat från meningsmotståndarna inom den autonoma miljön. Därför blir det ofta vissa ordningsstörningar i samband med de här demonstrationerna, säger Ahn-Za Hagström.

Ljusdalspolitiker engagerade
Nu enagagerar sig även Ljusdals kommunpolitiker i manifestationerna i Bollnäs på lördag.

Bland annat Socialdemokraterna där kommunstyrelsens ordförande Roland Bäckman är en av dem som tänker sluta upp bakom manifestationen för mångfald och mot rasism.

Tillsammans med flera andra engagerade Ljusdalsbor kommer de ta tåget till Bollnäs på lördag och i ett pressmeddelande uppmanar de också andra att sluta upp kring det hela.

Vi har varit i kontakt med Svenska Motståndsrörelsen som tackat nej till att medverka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".