1 av 3
Carl-Arne Carlsson, general för Strömmingsleken. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
2 av 3
Olle Schevelius. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
3 av 3
Linnea Jansson, knalle från Harmånger. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
Söderhamn

Tuff sommar för knallar

"Vi har 10-15 procent färre knallar"
1:35 min

Sommaren har varit tuff för många marknadsförsäljande knallar. När Strömmingsleken drar igång i Söderhamn i kväll är det med färre knallar än tidigare år. Höga bensinkostnader och dåligt väder är två av orsakerna.

– Normala år brukar vi ligga på mellan 50 och 60 knallar, men den här sommaren är det en nedgång med 10-15 procent, säger Olle Schevelius,  som är marknadsföreståndare på Strömmingsleken.

Tuff sommar för branschen
Rubrikerna riunt om i landet är entydiga. Det har varit en tuff sommar för alla knallar runt om på landets marknader. Och bensinpriserna är det svårt att rå bot på, men Olle Schevelius som själv åkt land och rike runt som knalle i 20 år tycker också att branschen får vara självkristisk. Försäljningen kan öka markant med ny teknik med kortläsare, exempelvis, menar han.

Linnea Jansson från Harmånger är en av knallarna på Strömmingsleken och hon har märkt av en minskning av försäljningen den här sommaren.

– Lite grann har vi märkt av det, men i det stora hela har det varit ganska bra, säger hon.

Tror du att knalleverksamheten är hotad i framtiden eller kommer den att finnas kvar?

– Den kommer att finnas kvar men kanske i en annan form än i dag. Det vill till att nischa sig väldigt mycket, säger Olle Schevelius.

En av höjdpunkterna
När det gäller vädret finns inte mycket att klaga på just nu när solen skiner, säger Strömmingslekens general Carl-Arne Carlsson och berättar om en av helgens höjdpunkter på marknaden.

– Tur att vi har Lasse Lingman som bor här. Tack vare honom har vi stjärnskottsfinalen här i Söderhamn.

Är det final för hela Sverige?

– Javisst, 25 deltagare från hela Sverige. Vi har ju en Ljusneflicka som har gått till final, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".