1 av 3
Kniven som hittades blodig i den misstänkta kvinnans ryggsäck. Foto: Polisen
2 av 3
Polisens skiss över rummet där mannen hittades. Illustration: Polisen
3 av 3
Foto: Lotta Persson / Sveriges Radio
Högbo

Kvinnan åtalas för Högbomordet

"Hon brottar ner honom"
2:26 min

I dag åtalades den 41-åriga kvinna som misstänks ha dödat sin sambo under midsommarhelgen i Högbo för mord. Kvinnan nekar till mord och hävdar att hon handlade i nödvärn.

– Vad hon säger är att hon har gått in i vardagsrummet med en kniv, att man har bråkat och grälat en hel del tidigare under kvällen och att hon i samband med detta sitter i soffan med mannen och att han i skedet ska ha tagit ett grepp runt halsen, kanske någon örfil. I samband med det brottar hon ner honom och tar den här kniven som enligt henne ska ha legat på soffbordet, säger åklagare Ulf Back.

Enligt kvinnan är det alltså ett bråk mellan det nyetablerade samboparet om diverse inköp som ska ha utlöst mannens död. Enligt åklagaren medger kvinnan att hon har dödat mannen med en kniv som fanns i hushållet men att hon har gjort det i nödvärn.

– Hon bestrider ansvar för mord, säger Ulf Back.

Tre djupa sår
Enligt åtalet ska kvinnan ha huggit sin sambo ett stort antal gånger med kniven varav tre hugg lämnat djupa sår. Polisen har lyckats spåra DNA från kvinnan och det finns även blod från mannen på hennes kläder. Man har också mätt parets alkoholhalt vid brottstillfället och enligt den tekniska beskrivningen har mannen haft en relativt hög alkoholhalt i blodet och kvinnan en ganska låg.

Enligt kvinnans försvarare Slobodan Jovicic har kvinnan handlat i nödvärn och kan därför inte hållas ansvarig för mord.

"Det ska bedömas som mord"
Vad som talar mot kvinnas beskrivning att skulle vara fråga om nödvärn är enligt Ulf Back att det bara finns kroppsskador på den avlidna mannen och inte på på den misstänkta kvinnan. Allt detta sammantaget gör att Ulf Back väljer att åtala kvinnan för mord.

– Jag menar att utredningen ger entydligt bilden på det sätt som jag menar att det har gått till och som utredningen har gått till att det ska bedömas som mord och inte som dråp, säger Ulf Back.

Kvinnan har tidigare, i den så kallade lilla sinnesundersökningen, bedömts ha kunnat vara psykiskt störd både under mordet och under sinnesundersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".