Pär Norling kommer att uteslutas ur Sverigedemokraterna. Foto: Björn Lindgren/Scanpix
Bollnäs

SD-topp utesluts ur partiet

"Det strider mot religionsfriheten"
1:17 min

Nu utesluts Sverigedemokraternas gruppledare i Bollnäs, Pär Norling ur partiet. Orsaken är han uttalandet att förbjuda religionen Islam i Sverige och att utvisa alla som utövar den religionen.

Roger Hedlund som är Sverigedemokraternas distriktsordförande i Gävleborg har vänt sig till partistyrelsen för att få honom utesluten ur partiet och han säger att det inte var något svårt beslut att lämna in ett uteslutningsärende.

– De två uttalanden strider mot den demokratiska principen, religionsfriheten och mot Sverigedemokraternas program och det är ett sådant kraftigt övertramp så det var glasklart för mig att lägga ett uteslutningsärende mot honom, säger han.

Hur går ett sådan här process till?

– Vi lägger ett ärende mot honom där han själv får yttra sig och sedan tar partistyrelsen på riksnivå ett beslut i frågan. Formellt sett så går vi den vägen men praktiskt kan man nästan säga att han är utesluten, men vi går den vägen först.

Tror du partistyrelsen kommer att hålla med dig om den här frågan?

– Absolut, det är inga tvivel om det. Det är så grova övertramp gentemot vår politik och mot de demokratiska värden som vi utgår från när vi utformar vår politik så han kommer att uteslutas.

Kan man inte prata med honom om det här?

– Nej, han har förlorat sitt förtroende gentemot väljarna genom att företräda en politik som inte vi står bakom så han kan omöjligt fortsätta som politiker för Sverigedemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".