Erika Engberg (S), socialnämndens ordförande i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Bollnäs

Privat hemsjukvård föreslås

"Svårt få bra kvalité"
1:51 min

Det kan bli ett privat vårdföretag som driver hemsjukvården i Bollnäs när länets kommuner tar över ansvaret från landstinget i februari nästa år. Socialnämnen i Bollnäs har beslutat att uppdraget ska läggas ut på anbud, säger ordförande Erika Engberg.

När hemsjukvården går över i kommunernas regi nästa år sker en skatteväxling med landstinget och kommunerna tar även över anställda på hälsocentraler. Det handlar om sjukgymnaster, arbetsterapeuter och distriktssköterskor.

Men skatteväxlingen räcker inte för att täcka alla kostnader menar Erika Engberg. Hon tror att ett privat vårdföretag lättare kan hitta samordningsvinster som gör det mer lönsamt för dem.

– Jag tror att det i så fall är någon som har erfarenhet av hemsjukvård i dag som exempelvis Aleris, som kan göra samordningsvinster.

I slutet av den här veckan ska anbudshandlingarna vara klara och sen har eventuella intressenter åtta veckor på sig att lämna in ett anbud till Bollnäs kommun. Eftersom summan redan är given är det kvalitén som blir avgörande vem som får driva hemsjukvården säger Erika Engberg.

– Det är rehabiliteringssamordning som vi trycker hårdast på och att man har samverkansförmåga med hemtjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".