Gävle

Elittävling lockar OS-ryttare

1:29 min

I helgen går en av Sveriges största elit-hopptävlingar i Lervik utanför Gävle. 300 hästar och ett stort antal ryttare, flera av dem OS- och SM-meriterade, är på plats.

Fina priser och närmare 200.000 kronor står på spel under helgen och en av ryttarna som hopptävlar är Jens Fredricson, elitryttare i hoppning med bland annat en sjätteplats i laghoppning från OS i somras.

– Hästarna har vilat lite sedan dess och jag också, så nu börjar min första inomhustävling på riktigt, säger Jens Fredricson.

Varför åker man till Gävle för att tävla?

– Dels för att det är nära, dels för att det är kul med den här nya satsningen med Grand Prix-hoppningen igen. Och dels behöver jag komma igång igen. Jag ska rida World Cup-hoppningen i Oslo och Helsingfors och jag behöver komma igång med hästarna.

Jens Fredricson jobbar normalt som stallmästare på Strömsholm, en av Sveriges riksanläggningar inom ridsport, men i helgen har han tagit lastbilen och sex hästar med sig till Gävle för att fightas med andra välmeriterade ryttare.

– Jag tycker att konkurrensen är ganska bra. Det finns väldigt mycket bra ryttare i Mälardalstrakten som har fina hästar, så man får ingenting gratis, säger han.

Hur stor är en sådan här tävling?

Nationellt har vi tre-fyra stycken tävlingar av den här digniteten. Så visst är det en stor tävling, säger Jens Fredricson.

Det har varit gedigna förberedelser för den här helgen. Bland annat har framridningsplanen har fått nytt underlag, 200 uteboxar har ställts upp och hundratals meter med elkablar har dragits.

Nu håller den arrangerade klubben, Gävle Ryttarsällskap, tummarna för att det slutar regna så att ryttarna inte behöver tampas med mer lera.

– Jag tror att det kommer att gå bra. Jag har några nya hästar som är lite mer spännande att träna på och jag satsar väl framför allt i Grand Prixen på en som heter London calling som jag har ridit här under säsongen.

Kan det gå hela vägen?

– Ja, jag tror att jag har en rimlig chans att vara bland de tre bästa, säger Jens Fredricson.

Helgens hopptävlingar avgörs under söndagen med finalhoppningarna.

Evelina Davidsson

Evelina Davidsson. Foto: Magnus Hansson / Sveriges Radio

Tel: 026-66 65 14
evelina.davidsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista