Annika Höglund från Alfta. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
Gävleborg

"Rimmar illa med krav på arbetslösa"

2:17 min

Avhoppade politikers förmånliga pensionsavtal har väckt både ilska och irritation hos många gävleborgare. Det visar reaktionerna efter Sveriges Radios granskning. Många lyssnare anser bland annat att avtalen rimmar illa med de krav som regeringen ställer på arbetslösa.

– Det är hemskt! De stackarna i Fas 3 till exempel ska gå på arbeten utan ersättning medan politikerna ska lyfta ersättning utan att de gör någonting, säger Annika Höglund från Alfta är timvikarie.

"Får vända på varenda krona"
Annika Höglund kommer ut från Arbetsförmedlingens kontor i Edsbyn. Hon är ensamstående mamma till två tvillingflickor i tonåren.

– Som vanlig liten svensson har man fullt upp med att få vardagen att gå runt och är man enstamstående är det ännu tuffare. Man får vända på varenda krona medan de har hur mycket som helst. Det är så orättvist, säger hon.

Mer lukrativa avtal
Annikas ambition är att jobba heltid, men just nu är hon timvikiarie och tvingas stämpla för att få ekonomin att gå ihop.

För många politiker är avtalen betydligt mer lukrativa. Som P4 Gävleborg berättade i går så finns det flera före detta politiker i länet som lyfter normala heltidslöner i visstidspension utan krav på att söka arbete.

I kommunhuset här intill träffar vi Mikael Jonsson, ledande moderatpolitiker i Ovanåker. Vi frågar honom hur han tycker systemet rimmar med den hårda arbetslinje som moderaterna kräver av alla svenskar.

– Ja, den rimmar ju dåligt. I dag kan man ju gå utan arbete upp till 15 år och det sammanfaller ju inte.

Men borde inte moderaterna gå i bräschen för att förändra det här systemet när man samtidigt så hårt driver arbetslinjen - att folk ska komma ut i arbete?

– Ja, det låter ju logiskt. Samtidigt är det många delar som ska sammafalla för att det ska bli en verklighet - men absolut! Jag delar den uppfattningen definitivt!, säger han.

Och medan Miakel Jonsson drar i väg på nya ärenden i tjänsten, så är informationsträffen slut på Arbetsförmedlingen och det är dags Annika Höglund att åka hem till bostaden i Alfta.

– Det är orrätvist. Man ska inte ha betalt om man inte gör någonting, avslutar hon.

Reporter Christian Höijer
christian.hoijer@sverigesradio.se

Reporter Evelina Davidsson
evelina.davidsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista