1 av 2
Handikappföreningarnas ombudsmän fick på tisdagen träffa regeringens utredare Christina Husmark Pehrsson. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
2 av 2
Karin Östling. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Lyssnarnas nyheter

Funktionsnedsatta ska få fler jobb

1:47 min

Höj lönebidraget till den som anställer funktionsnedsatta, minska den byråkrati som möter funktionsnedsatta på arbetsförmedlingen och se till att de snabbare får de hjälpmedel de behöver på jobbet. Det regeringsförslaget presenterades på tisdagen för handikappföreningarna i Gävleborg.

Det var regeringens utredare Christina Husmark Pehrsson som presenterade förslagen för länets handikappföreningar som ett led i att försöka stoppa den skenande arbetslösheten bland funktionsnedsatta.

"Funka" kallas utredningen som förväntas göra något åt att de funktionsnedsattas arbetslöshet bara ökar, trots att Regeringen och Riksdagen redan år 2000 slog fast att de skulle prioriteras på arbetsmarknaden.

Karin Östling, ombudsman för handikappföreningarna i Gävleborg, är nöjd med att Cristina Husmark Pehrsson nu äntligen försökt ta ett helhetsgrepp på problemet.

– Jag tycker utredningen och förslaget ser bra ut, det handlar om samhällsekonomi. Det är inte bra att konsekvent inte ta till vara på de arbetsresurser som finns bland våra grupper, säger Karin Östling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista