Falska barnbarnen döms till fängelse

1:20 min

De två så kallade falska barnbarnen dömdes idag av Hudiksvalls tingsrätt till fängelse i tre år och tio månader för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

Tingrätten finner att de två männen gjort sig skyldiga till att ha lurat äldre i hela landet på både pengar och smycken.

Åklagare Christer Sammens som ville att männen skulle dömas till sex års fängelse är ändå rätt nöjd med domen.

– Jag har inte läst domen och har nog inte tillgång till den på några dagar, men rent spontant så tycker jag att det inte finns så mycket att säga, det verkar inte vara något orimligt resultat, säger Christer Sammens.

Åklagare Christer Sammens har i åtalet ansett att de två männen 45 och 47 år gamla, systematiskt utnyttjat äldre människors utsatta ställning.

Det håller tingsrätten med om som skriver i sin dom att tillvägagångsättet tyder på stor förslagenhet och att männen har använt sig av en förhållandevis detaljerad och utstuderad brottsplan. Därför ska brotten bedömas som grova och de döms till fängelse i tre år och tio månader.

Det är enbart 47 åringen som medgett två fall av bedrägeri där han varit överbevisad. Annars har männen kategoriskt nekat till brott och menat att det varit en slump att de funnits på samma plats vid samma tid som de äldre blivit lurade.

Men tingsrätten tycker att männens förklaringar inte är trovärdiga och tror mer på polisens telefonanalyser. 47-åringen fälls för brott mot 68 äldre och 45-åring fälls för brott mot 75 äldre.

Tre äldre kvinnor från Gävleborg som blivit lurade på pengar och smycken tilldöms skadestånd om totalt 105.000 kronor. Två från Hudiksvall får tillsammans skadestånd på 65.000 och en kvinna i Gävle 40.000.

45-åringens försvarsadvokat Max Ahlgren säger att de inte tagit ställning till om domen ska överklagas men att den är en besvikelse eftersom de ville ha en frikännanden dom.

Agneta Sundberg

Tel: 026-66 65 51
agneta.sundberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista