1 av 2
Avstängningen vid Rådmanstorget i oktober upprörde många handlare i centrum. Foto: Magnus Hansson/ Sveriges Radio
2 av 2
Johan Henriksson driver butiken Fico intill Norra Kungsgatan i Gävle. Han var en av de som var på plats när rapporten presenterades idag. Foto: Lovisa Svenn/ Sveriges Radio

Avstängningen resulterade i mindre antal bilister

Ulf Rämme: "Man borde göra en uppföljande analys."
1:57 min

Idag presenterades rapporten om vad den tre veckor långa avstängningen vid Rådhustorget i Gävle, som genomfördes i oktober, i praktiken inneburit.

Enligt analysföretaget WSP så visar mätningen att trafikanter anpassat sig bra till förbudet och att handeln inte påverkats märkvärt.

Trots det så tyckte konsulten Ulf Rämme att rapporten om handeln inte var helt komplett.

– När det kommer till effekterna vad gäller detaljhandeln så är matrealet inte direkt bristfälligt, men jag kan tycka att det är lite för lite för att uttala sig om hur det påverkar en hel stadskärna.

– När det också är ett begränsat antal företag som medverkat, säger Ulf Rämme.

Minskad trafik och bilister som valt en annan väg genom centrum är vad rapporten i största grad visar och även om centrumplanen i Gävle inte bara innefattar trafiksituationen så är det just avstängningen vid Rådmanstorget som spelats störst roll i debatten.

Johan Henriksson driver butiken Fico intill Norra Kungsgatan i Gävle. Han är en av de som ville vara på plats idag för att del av man kommit fram till.

– Jag reser mycket som säljare och ser många städer i Sverige där centrum dör och jag vill bara försäkra mig om att man fattar rätt beslut.

– Sen finns också många positiva saker med centrumplanen och vi tycker att den minst genomtänkta är trafikplanen, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande, Carina Blank, (S) tyckte däremot så här om trafikfrågan som upprört många handlare i centrum.

– Om vi får så mycket trafik i stan så det blir kaos kommer folk sluta åka till stan. Är det bra?

– Vi vill ha en rörlighet, en framkomlighet i stan, säger hon.

Hur mycket kommer medborgarna få bestämma när de nu ska tycka till?

– Ja, de är välkomna in med sina yttranden. Alla tycker inte lika och det är det som är så fint när alla är med, säger Carina Blank (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".