Kommunerna i Gävleborg ställer för första gången krav på djurskydd i sin pågående upphandling av mat. Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix
Gävleborg

Kommuner kräver djurskydd i ny matupphandling

1:56 min

I dag ställs inga särskilda krav på att det kött som serveras på länets kommunala skolor, dagis och äldreboenden ska komma från djur som har haft ett bra liv. Men nu tror sig kommunerna i Gävleborg ha hittat ett sätt att kräva djurskydd utan att bryta mot EU-reglerna.

Kommuner får inte kräva att kött ska vara framställt på ett sätt som följer den svenska djurskyddslagen - det strider mot reglerna om fri konkurrens inom EU.

När P4 Gävleborg besöker Bergviksskolans matsal står korv stroganoff på menyn. Förskoleklassararna funderar över varifrån korven kommer:
– Från djur, säger ett av barnen. 

Var finns de djuren då?
– I fjällen.

En annan elev tror att djuren bor i Stockholm, en tredje gissar på Järvsö.

I Bergviksskolans kök jobbar Rose-Marie Elgh.
– Korven är i alla fall från Sverige. Det är Lithells strimlade falukorv, säger hon.

Men köttet som är i korven visar sig komma från, som det heter, "av EU godkända anläggningar i Europa".

De flesta länder i Europa har sämre djurskydd än Sverige. De djur som blev korvstroganoff på Bergviksskolan kan till exempel ha transporterats upp till ett dygn när de skulle slaktas - tre gånger längre tid än vad som är tillåtet i Sverige.

Kommuner får faktiskt inte kräva att det kött de köper in ska vara framställt på ett sätt som följer svensk djurskyddslagstiftning. Det skulle bryta mot reglerna om fri konkurrens inom EU. Och matgrossisten Servera har stämt flera av de kommuner som ändå har försökt ställa krav.

Men två domar på senare tid visar att det ändå finns en väg framåt. Det säger Johan Almesjö, förbundsdirektör på Inköp Gävleborg, som upphandlar livsmedel åt länets kommer.
– EU-lagstiftningen omöjliggör ju för en köpare inom EU att ställa nationella krav som utestänger en leverantör från något annat medlemsland. Men det som också står i lagstiftningen – och som vi har fäktat för, och som de här domarna slår fast – är att man kan ställa en kravhöjd som motsvarar den svenska lagstiftningen. Och det är vad vi gör nu, säger han.

I sin pågående upphandling kräver Inköp Gävleborg bland annat att transport till slakt får inte överstiga 8 timmar för kor och grisar och 12 timmar för höns, att djuren bara ska få antibiotika om de är sjuka och att grisar ska hållas lösgående och ha tillgång till strö.

De nya avtalen gäller tre år framåt från den 1 april nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista