1 av 2
Schimpansen Santino i Furuviksparken. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
2 av 2
Ing-Marie Persson tror att även schimpanser kan ha medelålderskriser. Foto: Magnus Hansson/SR Gävleborg
gävle

Även apor drabbas av medelålderskris

1:42 min

Trots att schimpanser och orangutanger inte har några problem med banklån och skilsmässor drabbas även de av medelålderskriser, precis som vi människor, visar ny forskning. Ing-Marie Persson, som levt med schimpanser i 35 år på Furuviksparken, är inte överraskad över resultatet.

– Jag har väl kanske inte tänkt på att det är medelålderskris. Men man märker en väldig skillnad när de kommer upp i medelåldern. De ändrar beteende totalt. Ibland tycker jag Santino kan bli lite extra grinig. Något han inte var när han var yngre, förklarar Ing-Marie Persson.

Mindre lycklig i medelåldern
Enligt forskningen, där 508 apor från olika delar av världen använts, följer både schimpanser och orangutanger samma välbefinnande mönster som vi människor. Det vill säga: både vi och aporna har en hög lyckonivå i ungdomen, lägre under medelåldern och sen blir vi lite lyckligare igen på äldre dar.

– De är väl som vi. De blir ju tröttare, åldern tar ut sin rätt brukar man säga och så är det säkert hos schimpanser också. När de är unga är det ganska logisk att de är pigga och glada. Och sedan när de blir riktigt gammal bryr de sig inte så mycket. Gamla schimpanser tar det väldigt lugnt, berättar Ing-Marie Persson.

Krisen genetisk
Forskningen, som presenteras i Proceedings of the National Academy of Sciences, har gjorts för att försöka svara på frågan om varför människor ofta blir olyckligare i mitten av livet och forskningen pekar alltså på att det inte bara beror på problem med pengar eller en stressig vardag. Det sitter enligt studien även i generna.

– Jag tror nog att det är genetiskt, men visst är det en yttre påverkan också. Jag tror att schimpanser mår olika på olika ställen. Vad de har för liv så att säga, konstaterar Ing-Marie Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista