Åsa Liström med hunden Miss Ellie och Ann-Marie Smensgård Söder. Foto: Agneta Sundberg Sveriges Radio
Ovanåker

"Känns bra att kunna ge"

1:57 min

Ingen ska behöva sitta ensam under julafton. Så tänkte Ann-Marie Smensgård Söder en julafton för fyra år sedan och fick med sin mamma Åsa Liström på tåget. Just nu förbereder de det tredje julfirandet för ensamma på st:Olofs kapell i Edsbyn.

Första året som Åsa Liström och Ann-Marie Smensgård Söder ordnade julfirande för ensamma i Edsbyn dök det upp ett 20-tal personer och det var ungefär lika många förra året.

– Det har man inte förstått att det finns så många ensamma i den här lilla byn, men tyvärr så är det så, säger Åsa Liström.

Åsa och Ann-Marie är noga med att påpeka att julfirandet bara är till för de som inte har någon annan att fira jul med. Annars blir det för stort.

– Alltid finns det nån som sitter ofrivilligt ensam. Sen får man inte glömma bort att det många väljer att göra det. Men det är dem som inte väljer det som lider som vi vill komma åt.

Det stöd de fått från privatpersoner och företag för att kunna ordna julfirandet är ovärderligt tycker Ann-Marie.

– En morgon när vi skulle öppna kom det upp två bilar på uppfarten. Då kom en man med lussekatter som hans fru bakat hela natten och en man hade lagt in sill i stora hinkar och då blir man så lycklig, säger Ann-Marie.

Julfirandet på st:Olofs startar klockan elva med glögg och pepparkakor. Sen blir det en enklare lunch, tomtegröt och skinksmörgås. På eftermiddan bjuds det på fika, musikunderhållning och naturligtvis en julklapp. Och de hoppas fortsätta i många år framöver.

– Det beror på hur mycket hjälp vi får med sponsorer. Det är ju ändå en kostnad. Men det fixar sig! säger Åsa optimistiskt.

– Jag säger som mamma. Jag tror vi kommer att hålla på i många år, som det känns nu, håller Ann-Marie med om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista