Gävleborg

Majoritet bakom höjning av skatt

1:33 min

Vid dagens landstingsfullmäktige drev majoriteten, Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet, genom en skattehöjning med 30 öre.

Resultatet blev att Gävleborg nästa år får en landstingsskatt på 11,51 kronor per intjänad hundralapp.

Även Vänsterpartiet ställde sig bakom en höjning medan övriga partier i oppositionen inte helt oväntat sa nej.

– Läget visar att vi har en svår ekonomisk situation. Vi har inte så höga intäkter som vi borde och vi har en vård som kostar allt mer.

– Vi kan se att vi inte kommer klara framtidens hälsa och sjukvård om vi inte höjer skatten, säger finanslandstingsrådet och socialdemokraten Eva Tjernström.

Så här resonerade de olika partierna under dagens debatt:

Landstingsrådet Eva Tjernström (S) startade debatten med att jämföra kritikerna med läktarpubliken.

– Det är lätt att sitta och skrika även om man inte är så insatt, sa hon. Om man vill vara populistisk kan man kräva färre hyrläkare, spara på administrationen och dra ner på kulturen men det räcker inte, menar hon.

Patrik Stenvard (M) menar att landstinget lägger för mycket pengar på dyra hyrläkarlöner och suspekta konsulter. 

– Grattis, nu får vi landets högsta skatt, konstaterar Patrik Stenvard, och frågar sig: Med landets högsta arbetslöshet får vi även den högsta skatten, hur klarar vi det?

– Hur ska vi klara ekonomin utan skattehöjning, jo genom att stoppa läkarflykten och bättra på ryktet, det finns inga andra lösningar att komma till rätta med problemet hyrläkare, säger Patrik Stenvard.

Hanna-Karin Linck (C) säger att Gävleborgs län inte är ensamt om att stå inför tuffa utmaningar. Flera andra landsting aviserar om en höjning.

– Det är olyckligt att utjämningskommitténs förslag inte gått genom eftersom det skulle betyda 70 miljoner extra för Gävleborg och då skulle landstinget endast behöva höja skatten med 14 öre, säger Hanna-Karin Linck.

Hon ger också en känga till Samverkan Gävleborg:

– Det är lätt att lägga en populistisk spåkulebudget i opposition.

Alf Norberg (V) är positiv till en skattehöjning.

– Vänsterpartiet vill slopa avgifterna för att besöka sjuksköterskemottagningar, exempelvis diabetessköterska, och vi vill även satsa 15 miljoner för utbildning och kompetenshöjning och fem miljoner på barn och ungdomspsykiatrin, säger Alf Norberg.

Carina Östansjö (FP) tycker inte det är populistiskt att vilja ha fasta läkare istället för hyrdoktorer.

– Landstinget måste bli en attraktiv arbetsgivare utan så mycket inhyrd personal anser hon, folkpartiet sätter stor tilltro att vårdpersonalen kan spara pengar om de får större ansvar, säger Carina Östansjö.

Yrkar bifall till Samverkan Gävleborgs budgetförslag vilket innebär ingen skattehöjning.

Maria Aspers (MP) vill fokusera på folkhälsan i budgeten.

– Det handlar inte bara om ekonomi, det går att förebygga sjukdomar genom hälsofrämjande inriktning, menar hon och citerar ur en skrift från Socialstyrelsen.

Roger Hedlund (SD) anser att landstinget ska prioritera sjukvården.

– Det är inte bra med skattehöjningar och inte hållbart, sverigedemokraterna vill därför minska anslagen till forskning och utveckling (-7 milj), avyttra en Folkhögskola i länet (-12 milj), minska anslaget till kulturen (-35 milj) och sänka läkemedelskostnaderna, säger Roger Hedlund.

Ingemar Kalén (KD) påpekar att landstinget sedan år 2000 höjt skatten fem gånger. Han kritiserar det bonussystem på en halv miljon som införts i landstinget och menar att ett tjänstemannastyre blivit ett faktum.

Stig Zettlin (SVP) säger nej till en skattehöjning.

– Majoriteten borde rannsaka sig själv hur man styrt landstingsskutan de här åren, man har misslyckats att driva landstingets verksamheter utan skattehöjningar, säger Stig Zettlin, och fortsätter:

– Ett tydligt exempel är hyrläkarrekordet, där vi har den högsta nivån på över 200 miljoner varje år menar Zettlin, det är anmärkningsvärt att höja skatten utan att redovisa ambitionshöjningar i vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista