Sven-Ulrik Olsson i Söderhamn är en av de bönder som har gett sig in i upphandlingen.Foto:Gusten Holm/ Sveriges Radio
Gävleborg

Nytt avtal kan snart ge mer lokal mat på skolor

"Det är alltifrån kött, korv, ägg och sylt."
1:47 min

Det ska bli lättare för lokala bönder att leverera mat till länets kommuner.
I sin pågående upphandling öppnar Inköp Gävleborg för första gången för att leverera en enda vara till en enstaka skola, något som kan gynna lokala producenter.

– Allt ifrån kött till korv, alltså flertalet charkuteriproducenter i Hälsingland som jag känner till som är på gång med sina anbud, säger Sven-Ulrik Olsson som är bonde i Söderhamn.

Sven-Ulrik Olsson i Söderhamn är en av de bönder som har gett sig in i upphandlingen och ihop med några andra bönder vill han börja leverera köttfärs till en eller flera kommuner i länet.

Som lokal LRF-ordförande hjälper han även andra råvaruproducenter att lämna anbud till Inköp Gävleborg. Han känner ett tiotal som vill börja leverera mat till skolor och äldreboenden i länet.

--De är redan kända i bygden de här producenterna men de har inte fått chansen att leverera till sin kommun, säger han.

Inköp Gävleborg, som köper in mat till länets kommuner för 120 miljoner kronor varje år, har i dag inga avtal direkt med lokala råvaruproducenter. Men i de nya upphandlingsavtalen som börjar gälla i vår ska det bli ändring på det. Söderhamns kommuns kostchef Sonia Persson har varit pådrivande i den här förändringen.

--Vi har utformat upphandlingsunderlagen så att även små aktörer ska kunna delta, säger hon.

Till skillnad från tidigare behöver man inte kunna leverera året runt i den nya upphandlingen, och det går bra att lämna anbud på en enda vara, till exempel köttfärs.

Varför är det bättre att en elev i Söderhamn ska kunna äta köttfärs från Söderhamn än köttfärs från Brasilien?

– En elev kanske inte känner fullt ut skillnaden, så svaret ligger på en annan nivå, säger bonden Sven-Ulrik Olsson i Nolhed och ställer sig själv frågan.

– Varför ska vi frakta mat över halva jorden? Mitt svar är att det ska man inte. Vi ska frakta den så kort väg som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".