1 av 3
Daniel Richardsson i säsongspremiären i Bruksvallarna. Foto: Nisse Schmidt / Scanpix
2 av 3
Daniel Richardsson vid säsongspremiären i Bruksvallarna. Foto: Christian Höijer/SR Gävleborg
3 av 3
Hudiksvalls Daniel Richardsson var överst på pallen i säsongspremiären. Tvåa blev Marcus Hellner, Gellivare, och trea Lars nelson, Åsarna. Foto: Christian Höijer/SR Gävleborg
Längdskidåkning

Daniel Richardsson ska tillbaka till världseliten

"Jag hittade tillbaka"
1:58 min

Ett nytt träningsupplägg ska föra längdskidåkaren Daniel Richardsson tillbaka till den yppersta världseliten. Richardsson körde helt enkelt för tuff träning ifjol vilket gjorde att han inte fick rätt fart i tävlingsspåret.

Men efter segern i säsongspremiären ser nu landslagsesset fram emot helgens värlscup i Gällivare.

– Jag har hittat tillbaka under sommaren och hösten den känsla jag hade för två år sedan, och det känns tryggt att ha den känslan nu när jag går in i nästa säsong, säger Daniel Richardsson.

Daniel Richardssons kurva har varit spikrak ända fram tills ifjol, och kanske slog 30-åringen i taket för vad hans kropp mäktade med. Konkret kan man säga att Daniel Rickardsson nu tränar några färre timmar, däremot är han mer utvilad och kan ligga på hårdare i den mer intensiva intervallträningen.

"Var som en handbroms var i"
-- Jag tror jag tränade lite väl tufft i fjol somras och hösten, det blev lite för dålig återhämtning mellan passen, jag kände hela tiden under vintern att jag inte hade det där sista som krävdes för att vara med i toppen och det var som att jag åkte med en handbroms i hela tiden, säger Daniel Richardsson.

Förutom det hade han också missflyt med en segsliten fotskada. Och som inte det var han inblandad i en uppmärksammad diskning i vinterns största världscuptävling Tour de Ski efter att han genat i en kurva - ett fel som skidåkningens fixstjärna Petter Northug också gjorde sig skyldig till, men utan diskning.

Övertrampet glömt och förgånget
– Egentligen var det inte bara jag och Petter Northug som gjorde övertramp utan det var flera som korsade där man inte fick köra, men det är glömt och förgånget nu men nu vill jag visa framförallt för mig själv att jag kan bättre än vad jag gjorde i vintras, säger Daniel Richardsson.

Har du satt upp något mål för vintern?

-- Det är Tour de Ski jag vill prestera bra på, men VM vill jag också vara med och kämpa om medaljerna i, jag känner att de dagar då jag är i bra slag så kan jag definitivt vara med och fightas om guldmedaljerna, speciellt på mina favoritsträckor, fem mil och 15 skate som jag ser som en bra, realistisk chans.

Daniel Richardsson finns med i det svenska laget vid världscuppremiären i Gällivare på lördag. På startlinjen finns då också klubbkamraterna i Hudiksvall, Anders Södergren och Fredrik Jonsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".