Olof Faxander, VD Sandvik. Foto: Scanpix
Sandvik

Sandvik vill ha fler kvinnor

"Talanger är vår viktigaste tillgång"
1:39 min

Sandvik vill satsa på att få in fler kvinnor på beslutsfattande positioner. I ett årslångt projekt kallat "Battle of the Numbers" kommer stålindustriföretaget tillsammans med nio andra svenska storföretag jobba för att öppna upp för kvinnorna.

– Talanger är vår viktigaste tillgång och vi måste se till att vi rekryterar från hela den talangbas vi har som finns inom och utanför företaget, om vi bara rekryterar män så når vi bara hälften av de som finns tillgängliga runtom i världen, säger Sandviks VD Olof Faxander.

Tio storföretag i projekt
Igår gick startskottet för "Battle of the numbers", ett projekt där alltså Sandvik är ett av tio storföretag i Sverige som satsar på att få in fler kvinnor på höga positioner. I dag är andelen kvinnor i företagsledningar i Sverige 16 procent.

Under ett år kommer tio kvinnor från varje deltagande företag agera som experter. Tillsammans ska de försöka identifiera vad som har fått dem dit de är i dag, och vad som skulle kunna få dem och andra kvinnor att avancera. Med det här projektet vill företagen öka antalet kvinnor och genom det även lönsamheten.

– Genom att ha fler kvinnliga chefer så skapar vi en mer attraktiv miljö även för kvinnor att söka sig till Sandvik och söka jobb hos oss, och då blir det lättare för oss att attrahera människor generellt, säger Olof Faxander.

Tror på effekt
Ett år kommer alltså projektet pågå. Olof Faxander tror att det kommer få effekt, speciellt eftersom de verkställandedirektörerna inom de tio föratagen som tydligt går ut med att de vill se en förändring.

– Om ledningen är väldigt tydlig och driver frågorna tydligt i en organisation så brukar det ge resultat, så det tycker jag är en styrka i det här oprojektet, säger Olof Faxander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".