Foto: Scanpix
Mjölkpriset

Mjölkbönder samlades i Jönköping - blir ingen blockad

"Jag skänker bort mjölken, säljer pennan"
1:40 min

Idag samlas många av landets mjölkbönder i Jönköping för att diskutera hur man ska protestera mot de låga mjölkpriserna. Bönderna hotade till en början med blockad om de inte får mer betalt av Arla för sin mjölk, något som drogs tillbaka under eftermiddagen.

På vår telefonsvarare, som ni kan lyssna på i ljudklippet ovan, har det kommit in reaktioner från er lyssnare om mjölkpriserna.

Mjölkbonden Lars-Erik Säll i Bollnäs drar i morgon igång ett eget mjölkuppror hemma på sin gård. Han säljer pennor för 20 kronor styck och på köpet får kunderna en liter mjölk.

– Jag skänker bort mjölken men säljer pennan, säger Lars-Erik Säll.

Men vad kommer det resultera i på sikt?

– Att det kommer hända något radikalt, vi kan inte köra så här, ingen leverantör kommer överleva vare sig han har 700 eller 16 kor.

Idag är ersättningen till mjölkbönderna omkring 3 kronor litern. Mjölkbonden Lars-Erik Säll i Bollnäs menar att det inte går att fortsätta på den här nivån.

Dagens ersättning är lika mycket som 1985. Det måste bli en förändring menar han och vill se en kraftig ökning till 9 kronor litern. Dagens möte i Jönköping tror han inte mycket på.

– Det blir inte tillräckligt radikalt, vi borde egentligen sluta leverera mjölken för att det ska hända något och att folk ska förstå, säger Lars-Erik Säll.

Vid dagens möte i Jönköping samlades 200 mjölkbönder från hela Sverige för att diskutera hur man ska få mer betalt.  Kravet är 30 öre per liter.

Några bönder ville blockera de större mejeribolagen medan andra var emot, dock blev det inte så. Palle Borgström, ledamot i Arla food styrelse, hade förståelse för böndernas pressade situation men menade att Arla redan höjt ersättningen i november och planerar en ny höjning i december.

– De två höjningarna innebär att vi höjer priset med 27 öre, men vi sätter inget tak på 30 öre, vi håller på att förhandla med en del av våra kunder, några är färdiga och några håller på, och så fort dessa förhandlingarna är klara är vår ambition att komma med ytterligare prishöjningar, säger Palle Borgström.

Utöver de 27 örena?

– Ja.

Hur mycket är du beredd att betala för en liter mjölk? Kommentera artikeln nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".