Roland Carlsson och Marie Törnros. Foto: Tomas Groop/SR Gävleborg
P4 Kollar Maten

"Allergiker? Prova och se efter"

1:53 min

Prova dig fram, ät litet av varje. Det är det råd från Landstinget som Roland Carlsson i Söderala har att rätta sig efter sedan han för tre år sedan åt några nyplockade hallon och upptäckte att han led av födoämnesallergi som kan utlösa livshotande anafylaktisk chock.

Det var en dramatisk upptäckt, berättar Roland Carlsson och hans sambo Marie Törnros.

– Jag blev kallsvettig och klen, så jag gick och lade mig på soffan och så blev det bara sämre och sämre, säger Roland Carlsson.

– Han var i princip okontaktbar, sluddrade och var alldeles grå i ansiktet, jag förstod inte sambandet alls, säger Marie Törnros.

– Ambulans fick hämta mig och jag fick adrenalinspruta, kortison och så, jag hade drabbats av någon form av matallergi, säger Roland Carlsson.

Två gånger till hände det. Först var det en potatiskroketter i ugn som ledde till ny ambulansfärd och när julen närmade sig var det klippt igen.

– Då var det på kvällen, jag drack julmust och hann knappt in i sovrummet för det bara small till, samma visa igen, då körde jag en adrenalinspruta i benet själv, sedan kom ambulansen och de tyckte ju det var konstigt att det var jag igen och att jag inte fått någon utredning eller att något hänt, säger Roland Carlsson.

Nej, också Roland ville ha en utredning, men remisserna från husläkaren ledde ingenstans. I Falun fanns inte plats och inte heller Gävle sjukhus kunde hjälpa.

– Det finns ingen matallergiutredare, ingenstans att vända sig i Gävleborgs län, säger Roland Carlsson.

Var har du fått det beskedet?

– Det fick jag från Gävle sjukhus.

Roland Carlson som tre gånger hamnat i det livshotande tillståndet nafylaktisk chock är alltså hänvisad till husläkaren igen. Men de råd han får är bokstavligen livsfarliga att följa, menar han.

– Då säger han att du kan prova äta olika saker så ser du vad som händer.

Trial and error, törs du det?

– Nej, det gör jag inte, då skulle jag kunna stryka med, menar Roland Carlsson.

Det kommer handla mer om hur Landstinget prioriterar vuxna med födoämnesallergi i senare sändningar idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista