Arkivbild, Anders Södergren. Foto: Poppe Cornelius/Scanpix
Längdskidåkning

Södergren siktar på VM-medalj

1:46 min

Landslagsveteranen Anders Södergren siktar på medalj vid VM i Val di Fiemme senare i vinter. Stärkt av en försäsong utan sjukdomar och ett klubb-byte hem till Hälsingland så är 35-åringen lika positiv och glad för sitt skidåkarliv som någonsin tidigare.

– Det känns väldigt kul tycker jag, kul att representera Hälsingland ännu en gång så här i slutet av karriären, och det är ett väldigt roligt gäng där i Hälsingland, säger Anders Södergren.

Det var nog en hel del skidvänner som blev förvånade när landslagsveteranen Anders Södergren inför årets säsong bytte Östersunds SK för storsatsande Hudiksvalls IF.

Med hus både i Östersund och i Bruksvallarna, där han i båda fallen också engagerat sig i stugbyar i eget namn, kändes skidprofilen från Mo utanför Söderhamn förlorad till Jämtland för gott.

– Det speciella med Hudikgänget är att det är folk jag trivs med, då blir det roligt också, säger Anders Södergren.

Rolig, det har Södergrens karriär sannerligen varit. Med 16 Sm-guld, OS-guld i stafett plus, två individuella VM-silver tillhör han dom tyngst meriterade i svensk skidhistoria.

Men när 35-åringen nu svänger in på sin 14:e världscup-säsong, efter ett par vintrar med svagare resultat individuellt, så kan man fråga sig om han fortfarande kan nå pallen internationellt.

– Jag vet ju att kapaciteten finns precis som förut, sedan är det andra saker som sjukdomar och skador som ställt till det, men får jag en bra säsong så har jag lika kapacitet.

Säsongens stora mål, VM i Val di Fiemme i Italien?

– Ja absolut, där kommer fokus ligga, jag har ju medalj där sedan tio år tillbaka, jag kom tvåa där på fem-milen så det skulle vara kul att kröna det med ytterligare en medalj.

Anders Södergren finns med i det svenska laget vid världscuppremiären i Gällivare på lördag. På startlinjen finns då också klubbkamraterna i Hudiksvall, Daniel Richardsson och Fredrik Jonsson.

En längre intervju med Anders Södregren hörs i vårt eftermiddagsprogram Fokus med start 15:03.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista