Kyrktornet i Gävle fylldes av nästan två ton fågelbajs. Foto: Emil Tomassen / Sveriges Radio
Gävle

Två ton duvbajs i kyrktornet

Kyrktornet på Heliga Trefaldighets kyrka i Gävle fylldes av nästan två ton fågelbajs sedan en taklucka lämnats öppen och glömts bort i 30-40 år. Tusentals duvor hade åstadkommit underverket som kostat församlingen 80 000 kronor att städa bort.

Bara himlen såg på när duvorna i flera decennier levde och lämnade efter sig två ton bajs i kyrktornets topp. Men en besiktning av fastigheten i våras avslöjade fåglarnas tillhåll och även de enorma mängder bajs och annat avfall som de producerat.

-Alla blev vi ju väldigt förvånade. Men det luktade inte, det var torrt och det hade inte angripit träkonstruktionen, säger Lennart Helzenius, fastighetsekonom vid Gävle kyrkliga samfällighet till TT.

Vid en första anblick såg det inte ut att vara så mycket avföring i det lilla utrymmet ovanför kyrkklockorna. En saneringsfirma kallades in som uppskattade att det skulle ta runt 40 timmar att städa upp efter de objudna gästerna.

-Men när de började hacka på golvet visade det sig att det var fyllt med duvbajs i mellanrummen mellan de bjälkar som fanns där, säger Lennart Helzenius.

Han beskriver att det var som att man gjutit ett golv och fyllt upp till bjälkarnas tjocklek. Saneringen visade sig ta fem gånger längre tid än beräknat.

-Det tog 200 timmar à 400 kronor i timmen inklusive moms. Totalt kostade det 80 000 kronor.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".