Landstinget Gävleborg gör inga egna utredningar av vuxna matallergiker säger verksamhetschef Ulf Larsson. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
P4 Kollar maten

Vuxna med matallergi utreds inte

Jag sitter fast säger Roland Carlsson
1:47 min

Utredning av vuxna med födoämnesallergi är en lågt prioriterad åtgärd inom Landstinget Gävleborg. De mest akuta fallen kan skickas till Uppsala, men i Gävleborg saknas både den dietist och den utbyggda organisation som behövs för utredning av de som drabbats.

Att som vuxen drabbas av födoämnesallergi innebär försämrad livskvalitet.

Det säger Roland Carlsson i Söderala som tre gånger drabbats av livshotande anafylaktisk chock och fått ambulanstransport till sjukhus sedan han ätitit sådant han inte tål. Nu vågar han bara äta absolut säker mat och det påverkar direkt det sociala livet, berättar han

- Det inskränker allt och gör mig till fånge i mitt eget hem. Jag kan inte äta mat ute, ta en fika eller åka bort och hälsa på hos vänner och bekanta utan att ha egen matsäck med. Det håller inte i längden, säger han.

Fick ingen allergiutredning

För att kunna leva fritt måste Roland få veta vilken mat han ska undvika. Men trots att den första allergichocken slog till redan för för tre år sedan har hans överkänslighet ännu inte utretts. När Rolands husläkare remitterades honom till Gävle sjukhus fick han beskedet att sådana undersökningar inte längre görs inom landstinget Gävleborg.

- Förklaringen var att det är så få vuxna som drabbas, att de inte längre utreds, berättar Roland Carlsson.

Vuxna är lågt prioriterade

Födoämnesallergiutredningar av vuxna är kort sagt en lågt prioriterad medicinsk åtgärd i Gävleborg. Fortfarande kan de mest akuta fallen skickas till andra landsting, men i Gävleborg görs inga utredningar. Behovet är inte tillräckligt stort menar Ulf Larsson, verksamhetschef för internmedicin vid Gävle Sjukhus.

- De flesta födoämnesallergier drabbar barn och växer sedan bort med tiden. Vuxna kan vi skicka vi till Akademiska sjukhuset för utredning, säger han.

Dietist saknas

Därmed saknas alltså också både dietist och en utbyggd organisation för omhändertagande av vuxna med födoämnesallergi i Gävleborg. Enligt Ulf Larsson kan det vara en del av förklaringen till att utredningen av Roland Carlsson ännu efter tre år inte kommit till stånd.

- Så kan det vara, bekräftar verksamhetsansvarige Ulf Larsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".