Hudiksvall

Opposition kritisk till rekordvarsel av lärare

1:43 min

För drygt en vecka sen lade Hudiksvalls kommun fram sin största varsel någonsin när det gäller skolan där 60 lärare ska bort under 2013. Igår kallade oppositionen till presskonferens och gav sin syn.

På måndag ska det omdiskuterade förslaget upp i kommunfullmäktige, men redan igår kväll kallade oppositionen med socialdemokraterna och vänsterpartiet till presskonferens för att ge sin syn på saken.

Så här säger Lars Berglund som finns med i lärande och kulturnämnden för Vänsterpartiet:

– Det kan få förödande konsekvenser för verksamheten. Kvalitén kan märkbart försämras.

Hårda besparingar inom skolan
Det är tuffa sparkrav som lärande och kulturförvaltningen i Hudiksvall fått av den majoritet som styr Hudiksvall med Centerpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet i spetsen.

Under 2013 tvingas förvaltningen och dess chef Ingela Rauhala att skära bort 60 lärartjänster, och förhandlingarna är tänkta att börja redan i januari nästa år.

Ärendet i kommunfullmäktige
På måndag ska som sagt ärendet upp i kommunfullmäktige och Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill stoppa förslaget att sparka lärare.

De vill att en mer genomarbetad översyn av hela förvaltningen görs. Lars Berglund, Vänsterpartiet.

– Vi behöver belysa hela sjoket ytterligare för att kunna göra kloka nedskärningar. Vi har inget förslag på antalet lärare eller personal som kan beröras.

Så vill man spara
Hur ska pengarna sparas då?
– Vi vill ta bort suvbventioner för gratis busstrafik för ungdomar och gratis parkeringar. Vi vill också jobba på längre sikt.

Det är kommunfullmäktige på måndag, får ni igenom förslaget när ni saknar majoritet?
--  Nej, men vi får hoppas att förnuftet segrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista