Åklagare Ulf Back. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio

Försvunnen kvinna misstänkt för fler förskingringar

"Det rör sig om större belopp än två miljoner"
0:47 min

Den kanske största förskingringshärva som drabbat Gävle kommun växer ytterligare. Det sedan också en fackklubb polisanmält den kommunanställda 52-åriga kvinnan för ytterligare misstänkta brott.

Den misstänkta kvinnan, som försvunnit i samband med avslöjandet om att det saknades pengar, var kassör i fackföreningen och vice chefsåklagare Ulf Back måste nu utreda båda fallen samtidigt.

– Ja, det är en ny anmälan om förskingring. Vi kommer ta ställning inom kort om det handlar om grov förskingring eller trolöshet mot huvudman, säger förundersökningsledare Ulf Back.

Det är ytterligare en förskingring som läggs till den tidigare minstänkta förskingringen alltså?

– Ja, det är två olika ärenden som kommit in, med två olika handlingar. Men det handläggs ju givetvis gemensamt.

Det här betyder att det penningabelopp som den misstänkta kan ha förskingrat växer. Hur stora är summorna nu?

– Vi har inget uppdaterat exakt belopp dag för dag, utan vi kan ju konstatera att det rör sig om större belopp än de två miljoner kronor som det rört sig om tidigare, säger Ulf Back.

Den misstänkta kvinnan är spårlöst försvunnen, men efterlyst och anhållen i sin frånvaro. Det betyder dock inte att utredningen på något sätt har kört fast försäkrar Ulf Back.

Följ pengarna är den metod som polisen just nu tillämpar och genom att bit för bit kartlägga hur pengarna, via olika banktransaktioner, smusslats bort finns goda möjligheter att hela härvan nystas upp.

– Jag tycker att utredningsläget ser rätt så gott ut. Här handlar det ju om att utreda vad som hänt och följa de transaktioner som har skett via bankkonton på olika sätt. Därigenom kan vi ju sedan klarlägga vad som faktiskt har hänt, säger Ulf Back.

Och det kanske är viktigare än att få fast den misstänkta kvinnan?

– Det är lika viktigt, säger Ulf Back.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".