Fredrik Jonsson från Hudiksvall är en av få utvalda åkare som är med vid världscuppremiären i Gällivare. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
LÄNGDSKIDOR

Hudiksvallsåkaren Fredrik med bland världseliten

"Drömmen är att slåss om en av platserna till VM"
6:33 min

Bakom längdstjärnor som Richardsson, Södergren och Brink finns en relativt okänd skidåkare från Hudiksvall. 22-årige Fredrik Jonsson har trots sina unga år redan skaffat sig rutin från A-landslaget.

I helgen åker Fredrik Jonsson världscup-premiär i Gällivare och formen verkar vara god inför det.

– Formen är bra hoppas jag. Det är alltid lite smålurigt i början av säsongen, man är lite osäker var man står inför dagen och så där. Det är med spänd förväntan man ska köra imorgon, säger Fredrik Jonsson.

En av tio utvalda åkare
På lördag drar allvaret igång för världens bästa längdskidåkare. Eftersom världscupen håller premiär på hemmaplan i Gällivare är Fredrik Jonsson från Hudiksvall en av tio nationella åkare som fått en friplats till morgondagens tävlingar.

Men den lovande 22-åringen behöver sannerligen inte skämmas för det, eftersom han placerade sig som åttonde respektive tionde svensk vid säsongspremiären i Bruksvallarna förra helgen. Dessutom tror landslagsåkaren Daniel Richardsson mycket på sin klubbkamrat.

– Han är väldigt duktig och han kommer förmodligen att åka rätt mycket världscup. Han kommer säkert vara med och kvala inför VM i år också. Det är en kille inför framtiden, säger Daniel Richardsson.

Målet: VM i Falun 2015
Fredrik Jonsson är en av de åkare i en särskild trupp, under landslaget, som har siktet inställt mot VM i Falun 2015.

-- Det är väl en kombination av lite U- och B-landslag och målet för den här satsningen är väl hemma-VM i Falun. Det är ett naturligt mål och det är givetvis något att sikta på och tänka på nu i träningen.

Vad har du för mål för säsongen som helhet?

– Ja, de stora grejerna den här säsongen är Tour de Ski och VM. Jag åkte touren i fjol och skulle gärna göra det i år igen. Drömmen är absolut att vara med och slåss om en av platserna i landslaget till VM. Sen är det väl tufft. Det är ju ett väldigt starkt lag och det är ju bara fyra platser om man ska åka. Men det är väl drömmen som jag siktar mot, säger Fredrik Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".