I Gällivare i i dag får Anders Södergren överge den klassiska stilen. Foto: Christian Höijer/ Sveriges Radio.
Worldcup i Gällivare

Hudik hett i världscuppremiären

Daniel Richardsson satsar på pallplats
1:43 min

I dag inleds längdskidåkarnas världscupsäsong med fristil i Gällivare. Hudikåkarna Daniel Richardsson, Anders Södergren Fredrik Jonsson och Evelina Settlin finns alla på plats, liksom herrsidans storfavoriter Marcus Hellner, Dario Cologna och Petter Northug.

Daniel Richardsson är kanske inte den främste av herrarnas guldkandidater, men han är beredd att slåss för en plats på pallen.

– Det ska bli spännande. Senast i Gällivare lyckades jag ta hem en tredjeplats faktiskt. Jag hoppas kunna kämpa till mig till något liknande i dag.

Friplatser stärker Sverige
Det är 15 kilometer i fristil som står på menyn i Gällivare idag - en distans som egentligen inte är särskilt väl lämpad för någon av de tre Hudikåkare som står på startlinjen.

Det främsta orsaken till att Daniel Richardsson, Anders Södergren och Fredrik Jonsson ändå alla finns med, är att tio nationella åkare får friplatser till följd av att världscupen går på hemmaplan. Anders Södergren har därför också något lägre ställda ambitioner än Richardsson.

– Man vill bevisa för sig själv att man klarar att fightas med de tio bästa. Att placera sig i topp-tio och helst litet bättre vore en drömstart, säger han.

Topp-trio fightas om guld
Richardsson och Södergren är båda överens om att trion Marcus Hellner, Dario Cologna och Petter Northug sannolikt kommer att dominera också årets världscupsäsong. Att Cologna och Northug satsar på totalseger är lika självskrivet, menar de, som att Marcus Hellner i Gällivare i dag kommer att satsa på sin tredje raka seger i den skidarena som bär hans eget namn.

– Marcus brukar kunna lyfta sig rejält på hemmaplan och kräma ut de sista krafter för som behövs för guldet, konstaterar Anders Södergren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".