Nu fraktas jordmassorna i Säljan som kallats "jungfrueliga" av kommunen bort. Foto: Lovisa Svenn / Sveriges Radio
Sandviken

Farliga ämnen hittades i jordmassorna från Säljan

"Man kommer att flytta jorden och förädla den"
1:39 min

fter att de boende i området Säljan i Sandviken har nu bekostat analyser av jordmassorna i området. Redan nu kan laboratoriet uppmärksamma indikationer på farliga ämnen i jordmassorna.

Nu har Dragan Perkovic, folkpartiets ersättare i kommunstyrelsen i Sandviken, engagerats i frågan. Han lät idag Fredrik Hedlund, miljöchef på Sandvikens kommun, ta del av provresultaten.

– Den analysrapport som jag har tagit del av säger ingenting. Jag kan inte göra någon analys från de prover som gjorts. Det eftersom proverna inte har tagits på rätt sätt. Vad jag vet så har det tagits endast fem prover på en jättestor mängd massa, ungefär fem prover på 20 000 kubik. Man måste handskas med provet på rätt sätt, annars är det inte jämförbart med de riktvärden som finns, säger Fredrik Hedlund, miljöchef på Sandvikens kommun.

"Tillfällighet att jorden fraktas nu"
Enligt Fredrik Hedlund finns det alltså inga indikationer på att jorden skulle vara farlig i Säljan. Trots att laboratoriet som utfört analysen rekommenderar att en mer detaljerad provtagning bör göras så är Fredrik Hedlund säker på sin sak.

Han tycker inte att jorden i Säljan är farlig och det finns inget samband mellan att BJ nu väljer att ta bort jorden från området och att Dragan Perkovic samtidigt påpekat att kommunen bör ta en närmare titt på massorna.

Så det är bara en ren tillfällifrjet att BK nu börjat frakta bort massorna?

– Ja, det är det bara. Den ska till deras tomt på Förrådsgatan och det har ingenting att göra med att det har tagits ett prov.

All jord som är där ska flyttas dit?

– Man kommer att flytta jorden dit för att sålla torven och förädla den till anläggningsjord. Viss del av torven kommer man att lägga tillbaka vid rondellen för att finjustera de ytor som är där.

Och den andra jorden ska tillbaka till Säljan då?

– Så småning om ska det tillbaka till Säljan som anläggningsjord när den sållats och gjorts till anläggningsjord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".