1 av 2
Ada Raposas, till vänster, är en av Vasaskolans elever som engagerats i 1000-terminsfirandet. Foto: Evelina Davidsson / Sveriges Radio
2 av 2
Arne Övrelid, historielärare på Vasaskolan. Foto: Evelina Davidsson / Sveriges Radio
Gävle

Firande till tusen på Vasaskolan

1:34 min

I dagarna firas det ordentligt på Vasaskolan i Gävle som nu i höst fyller 1000 terminer - något som är väldigt unikt. Under lördagen höll man därför öppet hus på skolan.

– Det är liksom så mycket kultur, latin och så. Det är inte som en vanlig skola. Det har hänt historiska grejer här, det har till och med hänt död här. Det är skitkul att lyssna på historier om det, säger Ada Raposas, en av skolans elever som på lördagen guidade runt nyfikna besökare.

Spännande historier, det vågar Ada Raposas utlova för alla de som kommer förbi Vasaskolans öppet hus.

Tre terminer i början
Men frågan är hur det egentligen är möjligt att skolan kan fira 1000 terminer i år. Skolan öppnade 1557 är inte mer än 455 år gammal.

– Det var så här att från skolans start och fram till till 1649 då hade man ett tre terminerssystem i svenska skolor. Och då kom det en ny förordning där man då skulle ha två terminer i fortsättningen. Så räknar vi ihop det blir det 1002 terminer, säger Arne Övrelid, historielärare och något av expert på Vasaskolans gymnasium.

Drar man sedan bort två terminer, då skolan var tvungen att stänga bland annat på grund av krig, blir det trots allt 1000 terminer som avverkats på skolan.

Hur vanligt är det då att en skola haft 1000 terminer?

– Det förekommer ju, men det är oftast då katedralskolorna vid domkyrkorna. I norrland så är Vasaskolan den äldsta skolan som vi har, säger Arne Övrelid.

Det är ändå ganska imponerande tycker Ada Raposas.

– Det är ganska stort för oss. Speciellt för lärarna som förbereder ganska mycket för det här. Vi är stolta över vår skola, säger Ada Raposas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista