1 av 3
Martin Larsson och Mattias Andersson är två av dem som anordnar livesändningarna i Gävle. Foto: Emil Tomassen/SR Gävleborg
2 av 3
Mikael Sundström och Per Öhman var tidigt ute på dagen för att ta del av så mycket som möjligt av spelutbudet. Foto: Emil Tomassen/SR Gävleborg
3 av 3
I "retrohörnan" fanns möjligheten att spela gamla spel när man ville ha en paus från att se på när andra spelade. Foto: Emil Tomassen/SR Gävleborg
Gävle

E-sporten går framåt i Sverige

1:50 min

Att se på när proffs spelar dataspel, så kallad e-sport, blir allt större och i helgen förvandlades en sportbar i Gävle till en e-sportbar.

Två av dem som var där för att se på turneringar i olika dataspel var Mikael Sundström och Per Öhman.

– Jag följer Starcraft II och Dota 2, och hoppas att våra svenska hopp kommer vidare, säger Mikael Sundström.

Varför är ni inte hemma och spelar?

– Det är roligt att följa proffsen, vi är mer hobbylirare, jag har barn så det blir mest titta på proffsen, säger Mikael Sundström.

– Det är samma som att se på fotboll, man ser på andra som spelar och umgås, säger Per Öhman.

I helgen befann sig ett hundratal personer på en sportbar i Gävle för att se på turneringar i spel som Starcraft II och Street Fighter IV. Turneringarna sändes live från Dreamhack i Jönköping, ett event där tusentals spelare samlas och brakar loss i spelturneringar i alla dess slag.

Martin Larsson är en av dem som hjälper till att anordna dessa livesändningsevent i Gävle, och han ser en god framtid för e-sporten.

– Jag tror den bara kommer växa, det var väl med 80- och 90-taliserna som det började växa fram, att det över huvud taget fanns en scen för det här, och ser man till den yngre målgruppen idag den intresserar sig ännu mer för det här fenomenet, säger Martin Larsson.

Varför inte sitta hemma och spela, varför sitta i en bar och se när andra spelar?

– Det är just för gemenskapen, man kan se en fotbolls- eller hockeymatch, jag tycker inte man ska särskilja e-sport mot en fotbollsmatch, man vill gå hit och träffa människor med samma intresse, så att man kan prata om det som syns på TV-rutan, säger Martin Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista