Mellanstadieläraren Mårten Fredin kombinerar poker och pedagogik. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio

Lärarjobbet formade en pokermästare

1:31 min

Mårten Fredin från Delsbo har nyligen blivit svensk mästare i poker. Han vann i konkurrens med 660 andra spelare och kammade hem en vinstpott på drygt 80 000 kronor.

Den nyblivne pokermäster säger att det är kunskaperna i yrket som mellanstadielärare som han har kunnat dra nytta av i nätpokerspelandet. Spelstilen avviker litet från den traditionellt svenska:

- Man börjar med att satsa på två kort som man lägger upp och satsar på en första gång, Sedan får man ett kort i taget som man också lägger och satsar på ända fram till det femte sista kortet, berättar han.

Lärarjobbet ger övertag

Litet annorlunda än gammeldags poker alltså och dessutom spelas det på nätet, något som Mårten Fredin gjort i många år och en gång tidigare 2007 också tagit hem en SM-titel. Hemma i Delsbo är han mellanstadielärare och gillar matte - något han tror sig ha nytta av i spelandet.

- Det gäller att förstå den logik som motspelarne tillämpar och det är precis vad man också försöker förstå när man undervisar i matematik.

Totalt olika syften

När Mårten Fredin försöker förstå sina elever är det för att hjälpa dem förbi ett kanske outvecklat matematiskt tänkande. Under pokerspelandet är målet det motsatta, konstaterar han.

- Då handlar det att om att utnyttja svagheterna och blåsa motspelarna så mycket som möjligt, säger han.

Turen har förstås också stor betydelse, men skickligheten kan ofta fälla avgörandet i poker, menar Mårten Fredin. Det är annorlunda än de rena slumpspelen, säger han.

- Därför ser jag också till att hålla mig i från rena turspel som lotter och casinospel. Sådant är jag duktig på att undvika, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista