Lastbilschauffören Marie Söderlund fick jobb i Norge direkt. Foto: Johan Prane/Sveriges Radio
Gävleborg

Fler kommuner vill skicka ungdomar till Norge

1:52 min

Efter uppmärksamheten kring att arbetslösa ungdomar i Söderhamn får ekonomiskt stöd och annan hjälp för att flytta till Norge och jobba så tar nu sex andra kommuner i Gävleborg efter.

Ja, nu har också Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo, Bollnäs och Hudiksvall kommit överens med Nordjobb om att ansluta sig till projektet Jobbresan.

Sammanlagt kommer 150 arbetslösa ungdomar i Gävleborg nästa år att få en månads förberedelse hemma med jobbsökning och kompletterande utbildning, betald resa till Oslo och gratis boende den första månaden. Och i Oslo får de stöd av en rådgivare från Nordjobb.

José Perez Johansson från det nordiska samarbetsprojektet Nordjobb har ingått en överenskommelse med de sex nya kommunerna i Gävleborgs län.

– Jag antar att de har en ungdomsarbetslöshet som påminner om den som finns i Söderhamn eftersom de är villiga nu att följa med på det här tåget.

Varför bara Gävleborg. Är det inga andra kommuner i andra delar av landet som är intresserade?

– Jo, vi har intresse från södra Sverige, i Skåne vet jag flera kommuner, även Mälardalen har vi varit i dialog med, i Dalarna också.

Hittills är det enbart kommuner från Gävleborgs län, med Sveriges högsta arbetslöshet, som ingått en överenskommelse med Nordjobb om att ansluta sig till projektet Jobbresan. Sammanlagt kommer 150 arbetslösa ungdomar nästa år att få en månads förberedelse hemma med jobbsökning och kompletterande utbildning, betald resa till Oslo och gratis boende den första månaden. I Oslo får de hjälp och stöd av en rådgivare från Nordjobb.

– Jag tror att nyckeln till framgång här är ju just det här att de får stöd och rådgivning hela vägen, från det att de går in i projektet till att de får ett arbete.

Flertalet av de närmare hundra arbetslösa ungdomar från Söderhamn som redan åkt till Norge har snabbt fått jobb. En av dem är lastbilschauffören Marie Söderlund.

– Ja, det gick fort. En timme efter det att jag sökt jobb så ringde de och sa att de ville ha mig.

När Sveriges Radio i slutet av oktober för första gången berättat om Söderhamns annorlunda grepp för att minska ungdomsarbetslösheten väckte det uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. Inte minst i Norge där arbetsgivare nu på eget initiativ försöker få kontakt med svenska ungdomar, säger José Perez Johansson från Nordjobb.

– De har hört av sig direkt till Söderhamn kommun och vi har fått pucken skickat vidare till oss och så ska vi försöka hitta en plattform där norska arbetsgivare och svenska ungdomar kan mötas.

De nya kommunerna i projektet:

  • Gävle
  • Sandviken
  • Hudiksvall
  • Bollnäs
  • Hofors
  • Ockelbo

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista