1 av 2
Århundradets långkörare är Lång-Lasse i Delsbo som visades för rekordpubliken 5.000 personer år 1949. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
2 av 2
Krister Ellström är fjärde generationens Biografägare i Ljusdal. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
ljusdal

Bion i Ljusdal firar 100 år

1:13 min

I dagarna firar bion i Ljusdal 100 år. En epok som roat hundratusentals människor genom åren och överlevt trots stor konkurrens och nya vanor. Krister Ellströms farfarsfar startade det hela i en salong som fortfarande finns kvar, men nu för andra ändamål.

– En vacker dag 1912 tyckte man att man skulle hyra film för att visa rörliga bilder inne på IOGT-lokalen som Röda Kvarn var då, berättar Krister Ellström.

Fem biografer blev det som mest och nuvarande Rio byggdes 1939, och filmen "Lång-Lasse i Delsbo" överträffade allt 1949.

– Den besöktes totalt sett i Ljusdal av över 5.000 personer vilket är ett rekord i sig. Jag kan inte minnas att nån film i modern historia har varit ens i närheten av de siffrorna sedan dess, säger Krister Ellström.

Så kom tv på 50- och 60-talen, filmen flyttade hem till vardagsrummen, Folkparksbion med grusgolv revs, Fenix stängdes, video, hyrfilm, DVD och nedladdning konkurrerade.

– 1989 stod vi inför en rejäl svacka och pappa Eriks sa nej till att fortsätta med biografrörelsen, men mamma Birgitta och jag sa ja, och den satsningen gav verkligen frukt och höll.

Dagens Bio Rio är digital, kör operor, konserter och till och med bandy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista