1 av 6
Nyfikna Kibuyebor samlas för att titta på den svenska tingsrätten som synar brottsplatser. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
2 av 6
Svenska tingsrätten samlas utanför kyrkan där en av massakrerna i Kibuye begicks. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
3 av 6
Åklagare Magnus Elving visar kyrkan där uppåt 4 000 människor mördades under folkmordet 1994. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
4 av 6
Åklagare Magnus Elving visar kullarna där folkmördarna drev människor framför sig för att döda dem. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
5 av 6
"Vi kommer inte att glömma er" - inskriften på ett av alla minnesmärken som finns i Rwanda över folkmordets offer. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
6 av 6

Tingsrätten vallad på plats för folkmord i Rwanda

2:31 min

I Rwanda samlades i dag medlemmar av Stockholms tingsrätt för att titta på brottsplatser i staden Kibuye i den första svenska rättegången om folkmord. Det är också första gången en svensk domstol håller en del av sina förhandlingar utomlands.

Åklagare Magnus Elving visade rättens medlemmar runt på de platser där den svenska medborgaren och Gävlebon enligt åtalet ska ha begått brotten under folkmordet i Rwanda.

– Han kom från rondellen och tog en position ungefär vid skylten. När attacken startade sköt han in i folkmassan, beskriver Magnus Elving på plats för rättens medlemmar.

Vid den katolska kyrkan i Kibuye begicks en av de värsta massakerna  i västra Rwanda. Här dog enligt uppgifter över 4 000 människor.

Under dagen har en hel tingsrätt, domare, åklagare, försvarare och nämndemän gått runt på grusvägarna mellan de böljande gröna kullarna, för att skapa sig en uppfattning om vad som hände.

Brottet är troligtvis det allvarligaste brott som svensk polis har utrett, säger åklagare Magnus Elving.

– Rent teoretiskt, per definition, är folkmord det allvarligaste brottet, och den här personen har deltagit i en sådan omfattning, att det handlar om mycket allvarliga brott.

Det var många ofattbara scener från folkmordet i Rwanda 1994 som den svenska tingsrätten fick återberättade på plats i dag.

Människor tog skydd i en fullpackad kyrka där gärningsmännen sedan kastade in granater, folkhopar som jagade människor nerför gröna kullar för att samla ihop dem på en skola för att därefter slakta dem med skjutvapen, klubbor, machetes.

Men även om de ohyggliga scenerna i Kibuye är sanna, gäller det nu för åklagarasidan att bevisa att den misstänkte svenske medborgaren var en av de som begick de fasansfulla massakrerna.

Det finns inga exakta uppgifter om hur många mannen ska ha dödat. Det är omöjligt att säga när brottet till exempel handlar om att skjuta rakt in i en folkmassa på flera tusen personer, enligt poliserna som har utrett.

Försvararen Tomas Nilsson var också på plats i Kibuye i Rwanda i dag. Han menar att mannen inte ens fanns i staden när massakrerna begicks.

– Det här kan ge ett till synes övertygande intryck. Jag vill understryka att den tilltalade inte ens kommit till staden vid tidpunkten för den här attacken, den 17 april. Han har alltså inte deltagit, säger försvararen Tomas Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista