Anna Engbom Yamdee, orolig förälder i Lingbo. Foto: Magnus Hansson / Sveriges Radio
Ockelbo

Oroliga föräldrar efter skolnedläggning

"Beslutet är förhastat och ogenomtänkt"
1:30 min

Beslutet att lägga ner tre byskolor i Ockelbo kommun upprör föräldrarråden på de drabbade skolorna. Trebarnsmamman Anna Engblom Yamdee, som bor i Lingbo, är idag besviken.

– Det är ju jättetråkigt. Beslutet är ju förhastat och lite ogenomtänkt kan det kännas, säger Anna Engblom Yamdee från Lingbo.

Anna Engblom Yamdee har tre barn som just nu går på förskolan i Lingbo. Tanken var att de sedan skulle gå i byskolan på orten, men nu blir det inte så.

På måndagskvällen beslutade kommunfullmäktige i Ockelbo att lägga ner byskolorna i Åmot, Jädraås och Lingbo till nästa hösttermin.

Samma förutsättningar
Anledningen är att alla barn nu ska ha samma förutsättningar till utbildning, det enligt Anna Schönning som är ordförande i utbildning- och kulturnämnden i kommunen.

– Det är svårt när man har sju skolenheter att ge alla elever samma förutsättningar och speciellt om man har väldigt små skolenheter med två mil mellan varje skola, säger Anna Schönning.

– Det är klart att de ska ha samma förutsättningar. De måste man få. Men då måste man också räkna in restid och såna saker som kommer att påverka våra barn från byarna, säger föräldern Anna Engbom Yamdee.

Hur menar du att det skulle påverka?

– Var ska man gå på fritids till exempel. Ska man ha två fritids? Kommer man att få vänta på bussen länge? Kommer skoldagarna bli mycket längre för barnen från byarna?

Hur kommer ni att agera nu?

– Vi kommer inte att lämna det här obevakat. Vi vill hela tiden ha uppföljningsrapporter om hur det fungerar, säger Anna Engbom Yamdee.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".