Kristina Andersson, chef för barn och unga på socialförvaltningen i Söderhamn. Foto: Agneta Sundberg Sveriges Radio
Söderhamn

Söderhamn satsar på unga på glid

1:47 min

Nu avsätter Söderhamns kommun 8,5 miljoner i en social investeringsfond i syfte att hitta och hjälpa barn som riskerar att hamna utanför samhället. I Söderhamn handlar det om ungefär 29 barn varje år.

I en klass finns omkring fyra-fem barn med olika problem. Det kan handla om psykiska problem, dyslexi, depression, ätsstörning eller så bor man i en familj där det förekommer missbruk.

Varje år är det 13.000 unga som lämnar skolan utan betyg och riskerar att hamna i ett permanent utanförskap med arbetslöshet, missbruk eller kriminalitet. Ju tidigare resurser sätts in desto bättre menar Kristina Andersson som är chef för barn och unga på socialförvaltningen i Söderhamn.

– Det finns vinster att jobba med tidiga insatser eftersom man kan jobba mot orsaken till problemet och inte det som är symptomen.

Fond för att starta projekt
Söderhamns kommun avsätter nu 8,5 miljoner i en social investeringsfond. Tanken är att det ska startas olika projekt som ska hjälpa de barn som riskerar att hamna snett. Och det är viktigt att många arbetar tillsammans såsom kommunen, landstinget och polis exempelvis menar Kristina Andersson.

– Samverkan är en förutsättning och att man följer upp det man gör. Att man tänker framåt. Vart vill vi nå och hur ska vi mäta det vi vill uppnå. Så att vi vet att det ger resultat, det jobbet som vi lägger ned.

Blir det resultat då?

– Absolut! Jag tror att det kan leda till att de barn och  ungdomar som får rätt  stöd kan leva ett bättre liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista