Hofors lägger ner gymnasieprogram

1:11 min

Under tisdagen fattade Hofors Barn- och utbildningsnämnd det definitiva beslutet att lägga ner de teoretiska programmen i kommunens gymnasieskola. Det eftersom niondeklassarnas intresse för programmen är allt för svagt.

– Framför allt hur många elever som kommer att gå ut nionde klass de närmsta åren avgjorde beslutet. Det här är ju sista årskullen som är över hundra, sen kommer det ju att vara mellan 85 och 95 elever de kommande. Så det är ju ännu färre som kan söka, säger Torbjörn Jansson, vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Hofors.

Men om man nu tar bort de här teoretiska programmen och man måste åka till en annan kommun för att få en sådan utbildning, kan inte det göra att ännu färre väljer teoretiska program framöver?

– Ja, det blir möjligtvis marginella förändringar. Men det går ju bussar till Sandviken och Gävle varje halvtimme och vi har bra tågförbindelse, så jag tror att för den enskilde eleven spelar det inte så jättestor roll. Det är väl mer bilden av Hofors, att vi inte har ett teoretiskt program, som är tråkigt, säger Torbjörn Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista